26.12.13

Kršćanski praznici koji jašu sanke

Frojd objašnjavao da svaki čovjekov problem nastaje iz potreba (ne)zadovoljenja ega. Ego i satisfakcija njegovih uvjerenja prave kuršlus tamo gdje ne bi trebalo.
Vjerski ego je opasan, jer je dogmatičan i neupitan. Ovaj na slici mi liči na pokušaj udaranja na svijest o krćanskoj tradiciji kod nas koju treba promijeniti. Natpis pokušava jednostrano da udari u temelj našeg računanja vremena, a kao zamjenu najvjerovatnije bi ponudio arapsko računanje. Jednostranost je smiješna ako samo malo preispitamo sve okolnosti pod kojima nam dotični ego pokušava "osvijetliti" put.



Ako je zadovoljstvo dati do znanja da je Djeda Mraz kršćanski praznik, onda nam se nameće par stvari koje je dotični ego zaboravio:
  • kopir - aparat na kojem je štampan papir sa slike je kršćanski praznik i ne bi ga trebalo koristiti,
  • latinično pismo je kršćanski praznik i dotičnom je haram koristiti se njime i
  • ljepljenje plakata na javnim površinama je kršćanski praznik, ali zabranjen i državnim zakonima.
Pridodajmo tome i svrstavanje Djeda Mraza kao praznika, dobijemo plakat gluposti koja je opća glupost, kako kršćanska tako i bilo koje druge religijske odrednice.

Dakle, dotični ego je pokušavajući objasniti svoja pravedna uvjerenja zaboravio još neka. Pa neka uzme u obzir sve napomenute činjenice i proba opet objasniti to što želi objasniti.

Nema komentara:

Objavi komentar