17.2.14

Pieter Bruegel Stariji - Slijepac vodi slijepca


Pieter Bruegel Starij je holandski slikar iz perioda renesanse. Živio je od 1525. do 1569. godine. Pretežno je slikao seljačke motive i pejzaže.
Motiv kojeg nosi naslov ove slike je raširen u Pieterovim djelima. Potiče iz Biblije - "... a ako slijepac vodi slijepca, obojica će pasti...".
Slika je rađena 1568. godine (u posljednjoj godini života) i prikazuje šestericu slijepaca koji se zbog prihvatanja vođstva prethodnika nezaustavljivo kreću prema provaliji. Njihov problem je što ne vide - kako oni što vode, tako oni što slijede. Umjetnik ih je živo i aktivno poredao - prvi je već u provaliji, sljedeći već pada, treći osjeća da polako gubi ravnotežu, a ostali predosjećaju da će se nešto desiti. Najbezbrižniji je posljednji koji sa dozom radoznalosti čeka sudbinu koju ne može vidjeti.
Da bi se razumio još jedan kontekst slike bitno je napomenuti da je u to vrijeme klasna podijeljenost stanovništva u Holandiji na seljake i građane bila velika. Iako su seljaci smatrani neukima i nižom klasom, a Pieter ih često oslikavao, na ovoj slici prikazani su likovi u građanskim odorama. Tako je slikar slao čvrste i nedvosmislene poruke tadašnjem građanskom sloju.
U zadnjem planu nalazi se crkva. Teoretičari imaju nekoliko tumačenja - jedan je standardni, u skladu sa tadašnjim ustaljenim normama, da je jedini spas od lošeg života religija. Drugi, koji je manje vjerovatan, da je crkva mirni posmatrač sunovrata ljudi koji padaju u beznađe slijepo vođeni idealima. Ima ih još nekoliko, ali ja ću stati kod dva. Umjetničko djelo vrijedi koliko i slojevitost njegova shvatanja, ovdje ih ima mnogo, pa se možete zabavljati shvatanjima koliko vam dopušta mašta i smjelost u društvenim i ličnim okvirima.

Poruke slike je jaka i vječna. Nekako mi se uklapa u trenutnu situaciju u zemlji. Pa vi i to protumačite na nekoliko načina.

Nema komentara:

Objavi komentar