11.5.14

Twenty Feet from Stardom - Pet metara do slave (2013.)

Sve uspješniji filmski naslovi sa mitološkim tematikama ukomponovanim u 3D aranžmane polako prebacuju infrastrukturu filmova sa glumačkih na računarske izraze. Dokumentarni filmovi sve više uzimaju primat ozbiljnih filmskih dostignuća, a jedan od njih je i Twenty Feet from Stardom.


Film je dobio Oscara za najbolji dokumentarni film i ne bez razloga. Umijeće pričanja priče kroz desetine sagovornika, borba za pažnju gledaoca i davanje poruke je nesumnjivo težak poduhvat samo sa kamerom i starim snimcima. Režiser Morgan Neville sa ovim dokumentarcem je to uradio.
Film prati prateće vokale američke muzičke industrije kroz njihov prijašnji život pod reflektorima i sadašnji pod kućnim sijalicama. Prateći vokali su nekoć bili traženi, popularni i bitni, međutim nijedna od njih nije uspjela izgraditi solo karijeru. Film se cijelo vrijeme bavi uzrocima toga - kroz razne likove i subjekte priče.
Film osvjetljava dio muzičke pop historije. Jagger, Wonder, Springteen i Sting u nekoliko rečenica predstavljaju prateće vokale kao jedan od najbitnijih segmenata muzičke industrije koji nikada nije bio u prvom planu. Kroz njihova izlaganja možete čuti kakva je ludnica tamo - krađe pjesama, Playboy i razlike između upornih i talentovanih. Sting zvuči kao intelektualac - svaka rečenica mu je zlatna i ukoliko budete gledali film obratite pažnju na njegov intevju. U intervju sa Jaggerom možete čuti najiskrenije i najobuhvatnije shvatanje pratećih vokala.

Lisa Fischer - Sting je obožava

Malo je mjesta da se ovdje napiše spisak svih učesnika u ovom projektu. Jedni od njih su Lisa Fischer, Cissy Houston, Darlene Love, Tata Vega, Marry Clayton, Stephanie Alexander, itd. Poseban fokus je na mladoj pjevačici Judith Hill koja se bori kao i njene prethodnice, ali korača suprotno od njihovih grešaka.

Judith Hill - u sredini. Iako se ne slika za Playboy,
važi za jednu od zvijezda u usponu
Film je prikazan u Ekranu 09. maja kao dio promocije američkih dokumentaraca pred polupraznom salom. Ni ja ga nisam gledao do kraja, nego sam zadnjih 20 minuta pogledao kod kuće.
Ovo je najbolja preporuka za sve kojima se gleda dobar film. Na IMBD je rangiran ocjenom 7,4. I još jedna stvar - snimci plesne grupe Tine Turner su fantazija - odavno nisam gledao talentovanije, zgodnije, energičnije i ljepše žene. Uživajte.

Nema komentara:

Objavi komentar