3.5.14

Šta je VEVO?

Primjetili ste da mnogo renomiranih bendova i izvođača na YouTube ima oznaku VEVO. Isto tako primjetili ste i da videa koja imaju oznaku VEVO nemaju duplikata, tj. nema ih na drugim mjestima osim na onom sa kojeg gledate.
VEVO je servis za promociju muzičkih videa kojeg su osnovale firme Universal Music Group (UMG), Google, Sony Music Entertainment (SME) i Abu Dhabi Media 2009. godine, uz kasnije pridruživanje i EMI Recordsa. Cilj im je bio centraliziranje internetskih baza njihovih proizvoda zbog bolje prodaje istih i naplate reklama.
Ubrzo je napravio ugovor sa YouTubom o postavljanju videa i ostalog materijala u svom vlasništvu na najgledaniji video kanal. Jedna od stavki tog ugovora je i zaštita autorskih prava, koja podrazumijevaju da samo VEVO servis može postavljati videa koja su u njihovom vlasništvu. U skladu sa tim YouTube je "skinuo" sve duplikate i covere koje nemaju ispunjene kriterij za postavljanje i čije su sklanjanje zahtjevali vlasnici autorskih prava iz VEVO servisa.




To zapravo nije prvi ugovor sa izdavačkim kućama koje je pravio YouTube. Nekoliko godina ranije nekoliko izdavačkih kuća je dalo stara videa iz svojih arhiva za dio kolača iz naplate reklama, ali o autorskim pravima nije bilo puno govora.

S jedne strane YouTube i ugovor sa VEVOm stvorili su centralizirani sistem postavljanja muzičkih videa i samim tim plodnije tlo za zaštitu autorskih prava. Postavljanje videa koja podliježu autorskim pravima nije nemoguće, ali moraju se postavljati po strogim pravilima. Takođe jedno od mjerila popularnosti - pregledi na YouTube su centralizirani i imamo puno jasniji uvid o popularnosti nekih videa.
Sa druge strane neka duplikat videa koja su vlasnicima kanala donosili veliki broj pregleda su samo nestala. Možemo raspravljati o načelima poslovanja ili o tome da li je ova politika dobra, ali je činjenica da su takva pravila uspostavljena. svidjelo se to nekom ili ne. YouTube je jedna od najjačih internetskih firmi i može raditi šta hoće.



Danas mnogo diskografskih, izdavačkih i televizijskih kuća imaju svoje kanale i ekskluzivno pravo da postavljaju sadržaj koji se neće duplicirati. VEVO je nedugo nakon osnivanja dobio i konkurenta MTV Records u čijem je sastavu nekoliko drugih izdavačkih kuća.

Nema komentara:

Objavi komentar