17.4.14

10 bendova sa najprodavanijim albumima

Prodaja albuma i singlova se dešava preko interneta, dok stari nosači zvuka lagano idu u historiju. Današnje vrijeme donijelo je popularizaciju muzike i svako se može neometano pojaviti na internetu i ponuditi svoj proizvod. Youtube je prepun novih bendova koji se nameću za svoj dio na tržištu.
Tržište se danas teško može osvojiti u obimima kao prije tridesetak i više godina. Tako recimo među deset bendova koji su najviše prodali albuma i singlica nema bendova koji su osnovani poslije 1990. godine. Oni bi trebali ići u kategoriju online prodaja, ali o tome neki drugi put.
Najprodavaniji bend najvjerovatnije već znate i teško da će iko skinuti Lennona i McCartneya sa kraljevskog prijestola. Među pvih deset iznenađuje ABBA, švedski pop sastav, kojeg je evropska omladina haman dugo vremena smatrala najboljom poklon pločom (za djevojke naravno) i neizostavnim dijelom svoje kućne diskografije.
Među deset najprodavanijih nema Metallice, ali za njih još ima fore (demo sa novog albuma se pojavio prije neki dan).
Cifre naravno nikada ne mogu biti do kraja precizne. Razlika u prodaji i nije toliko velika kao što se čini jer bi se između njih našao i pokoji samostalni muzičar (Michael Jakson, Elton John itd.)

  • 1. The Beatles - 600 miliona prodatih albuma i singlova. Lennon bi danas mogao živjeti koristeći dolare umjesto toalet papira. Da li to McCartney radi, nemam pojma.

  • 2. Led Zeppelin - 300 miliona. Jednom je Elvis J. Kurtović pričao da je Robert Plant jedini hipik koji hoda sa American Express karticom oko vrata.

  • 3. Pink Floyd - 250 miliona. Progresivno se može prodati. Ako je dobro, naravno.

  • 4. AC/DC - 200 miliona. Stari rokeri su se nasnimali za dva vijeka. Meni je lično draži prvi pjevač Bon Scott. Obzirom na svoju destruktivnu narav prema sebi, teško da bi ikada doživio svoj prvi milion.

  • 5. Queen - 200 miliona. Davno sam odustao od skidanja njihovih pjesama. Fredyjev vokal i slaganje čudnih akorada sa čudnim aranžmanima udaljilo ga je od masovne popularizacije i isviravanja među reproduktivcima. Sa druge strane napravilo je od Queena bend vrijedan svakog respekta, mnogo više nego pomenutu ABBAu.

  • 6. Rolling Stones - 200 miliona. Da su prestali svirati, pare bi davno spiskali. Jegger i Richards su ikone koje troše lovu na nekretnine, hotele, auta i vanbračnu djecu. Većinu svoje djece Jegger je samo upoznao, ali obrazli - sa debelim čekovima i skupim kućama.

  • 7. ABBA - 200 miliona. Nedavno im je Madonna isplatila veliku lovu za motiv iz pjesme Gimme, gimme, gimme. Kad zaradiš prvi milion, poslije ga je lako obrtati.

  • 8. Eagles - 150 miliona. Napomenuli smo da su procjene grube, ali u ovim okvirima milion gore - dolje nije bitan. Tu su i Eaglesi - mogu kupiti kompletan hotel California.

  • 9. U2 - 150 miliona. Donijeli su novi zvuk, efekte, humanitarni rad i dio svjetskog ludila u Sarajevo. Zaslužili su svaki dinar.

  • 10. Aerosmith - 150 miliona. Nisam ni njih očekivao tu. Ublizu su sa Metallicom, Guns'n'roses, Dire Straitsom i Backstreet Boysima. Ovi posljednji su prodali 100 miliona.

Nema komentara:

Objavi komentar