18.4.14

10 žena sa najprodavanijim albumima

Pored poznatih pjevačica najuspješnija je i najmanje poznata - Nana Mouskouri, Grkinja koja je cijeli aktivni vijek provela putujući i pjevajući. Od nje se može naučiti važna lekcija - nije bitno da pjevate na engleskom da bi uspjeli, bitno je pjevati dobro. Zapravo, Nana nije ni pjevala toliko dobro koliko pametno - izdavala je albume na svim jezicima svijeta i ukupno je snimila oko 450 albuma. Ispred je Madonne i Shakire i trenutno uživa u penziji u svojoj domovini.
  • 1. Nana Mouskouri - 350 miliona prodatih albuma i singlica. Nanin uspjeh leži u činjenici da je izdavala albume na grčkom, francuskom, kineskom (to je šega, morate poslušati), engleskom, španskom, njemačkom, holandskom, korzikanskom i turskom jeziku. Na bosanskom nije, jer ionako Bebi Selimović ne bi mogla pera odbit'.

  • 2. Madonna - 275 miliona. Karijeru je izgradila na šokantnim pjesmama i još šokantnijim spotovima. Kad ju je izgradila birala je pjesme u skladu sa njenim godinama i održala se kao najdominatnija ženska ličnost u svijetu muzike.

  • 3. Mariah Carey - 200 miliona. Mariah ima jedan od najboljih ženskih vokala i nikad mi neće biti jasno zašto se na polovini karijere počela skidati i snimati videa razgolaćena i namazana uljima. Doživljavao sam je kao strašnu pjevačicu koja može graditi karijeru samo sa mikrofonom, bez nametanja seksipila. Mada, to ne izgleda toliko loše - Mariah strašno dobro izgleda.

  • 4. Celine Dion - 175 miliona. Po meni najbolji primjer uspješne pjevačice - Celine je kraljica, dama parekselans i dijamantski vokal.

  • 5. Whitney Houston - 170 miliona. Njenog stila života bi se postidio i Iggy Pop. Gudra i cuga dovele su je do prerane smrti. Ponosna je vlasnica klasika "I will always love you" koji danas važi za ultimativni test ženskih vokalnih sposobnosti u oblasti popa.

  • 6. Rihanna - 150 miliona. Prva od žena novije generacije. Njihova prodaja se temelji na online prodajama. Rihanna ima fore da preskoči još neku ispred sebe.

  • 7. Janet Jackson - 150 miliona. Daleko manje od buraza, ali njihova porodica koja je na početku bila okupljena u grupi Jackson Five zaradila je više love nego Corleoneovi i usrećila više gladnih i unesrećenih nego UNICEF. Svaka čast!

  • 8. Barbra Streisand - 145 miliona. Barbra je lavica koja se odlično snalazila na nekoliko frontova. Sve što je radila, radila je odlično - glumila, producirala i režirala filmove, pisala scenarije i tekstove i komponovala većinu svojih pjesama. Dobila je jednog Oscara, dva Grammyja i pet Emmyja. Nekako mi se čini da bi i njene sarme dobijale nagrade.

  • 9. Britney Spears - 100 miliona. Tinejdžerska zvijezda nikad nije postala zvijezda odraslih iako se trudila više nego starlete i Playboy modeli. Njene izjave da treba ratovati po Afganistanu i Iraku su je obilježile kao ne baš humanu i brižnu osobu, tako da je uspon karijere među odraslim u budućnosti teško izvodljiv.

  • 10. Taylor Swift - 100 miliona. Country pjevačica čija je zarada namrčena najviše iz SADa. SAD je veliko tržište koje ima love i želi je trošiti. Da Kinezi vole toliko trošiti, ovdje sigurno ne bi bilo ovoliko Amerikanki.

Nema komentara:

Objavi komentar