13.2.14

Vlast je vlast

Demonstracije su se izgubile svoju žestinu kada je Vlada dala ostavku. Morebit da su neki pomislili da je posao gotov, a neki da postoje prazne fotelje koje treba popuniti.
Istina je da je Munib tu nekoliko mjeseci, a ostali ministri oko godinu dana. Njihova veza sa privatizacijom Krivaje, Željezare ili Doma štampe je ista kao veza nastavnika geografije sa nastavnim planom i programom - nije nastavnik kriv što se uči klima u Mongoliji, a ne uči nadmorska visina Vlašića.
Na momenat mi je izgledalo rulja ima viši cilj - rušiti haram zamkove. Ovako se vidi da su se rušili samo crveni (i pokoji zeleni, koji su se pokazali nečovječno tvrdi) i da su na prvim frontovima bili aktivisti stranki koji nisu na vlasti. U Sarajevu se već pojavio problem - svako bi da je novi ministar, svako kaže da je upravo on zapalio podrum zgrade predsjedništva, svako kaže da on zna kako sada treba.

Kada se običnim ljudima ukaže fotelja
(foto Ajdin Švraka, model Ayman Al - Osta)

Narod k'o narod - sad će ga početi jahati šefovi demonstranata. A kad ih oni uzjašu i narod ih prepozna, onda će ih zajahati drugi šefovi demonstranata i tako u krug. Dok narod ne skonta da se zajebo.
Kada skonta da se zajebo, dvije su solucije. Prva je da zovemo Fahru spasioca, da pošalje policije i tuče ovu novu partizaniju. Onda ćemo mu dopustiti da i po ostalim gradovima pravi tornjeve i zahvaljivati Alahu što je opet red i mir.
Druga mi je najočiglednija. Na sljedećim izborima nacionalisti će još više učvrstiti svoje pozicije. Svojim demonstrantima, plaćenim autobusima, bilo kako, samo da im se ovo opet ne dogodi.

Do tada, Čović (ili je ono Čović, uglavnom isto je to) i dalje će hladiti muda pored pregrađene rijeke i brojati pazar iz Aluminija, Fahro će i dalje imati stečeno bogatstvo, Bakir i dalje pričati da bošnjaci treba da govore "elhamdulila" i Dodik će i dalje raditi na separatističkim idejama.
Tornjevi i Poljine - spomenici bosanske pljačke i dalje dostojanstveno stoje. Da je barem jedna stavka budžeta za Toranj podrazumijevala zamjenu prozora, bilo bi mi lakše. Haram zamkovi su ostali, iako su pravo zlo ove zemlje.
A tako je bilo blizu...

Nema komentara:

Objavi komentar