9.1.14

Mostarski dućani: analiza ličnosti Suljagine Fate

"Mostarski dućani" je divna sevdalinka koja govori o (ne)zgodi dva lika, muškarca i žene. Jedna od najpoznatijih izvedbi je Himzina i po njoj se danas pjeva većina obrada.
Pjesma govori o Fati koja biva zavedena i prevarom uvedena u nepoznate rabote koje možemo samo zamisliti, jer se pjesma grubo završava sa Mujinim zatvaranjem vrata.
Ako se malo dublje pozabavimo tekstom i svim šta nam on poručuje, možemo vidjeti dosta jasniju sliku svih događaja i malo se bolje upoznati sa Fatom. Može li Fata biti nešto drugo osim naivne "srednjoškolke"?

Idemo redom:

Lijepi li su mostarski dućani
još su ljepši mladi bazerdžani
još su ljepši mladi bazerdžani
a najljepši bazerdžan Mustafa


Pjesma počinje pjesničkim poređenjem - od dućana do Mustafe. Komparacija ljepote u opisu je maestralna. Bili ste u Mostaru? Vidjeli ste prelijepe male dučančiće oko starog mosta. Pjesnik kaže da su mladići koji rade tu još ljepši. Najvjerovatnije da je činjenica da su većinom bili bogati (Mostar je bio važno i bogato trgovačko središte regije) uticali na ljepotu mladića tada (kao i sada, jel?). Na vrhu komparativne piramide je Mustafa - ultimativni Džordž Kluni svog vremena - bogat i lijep. Samo što je Mujo bio mlad.

Poželjan kao Mujo
Haj, prošetala Suljagina Fata
haj, prošetala do Mostara grada
luta Fata po čarsiji sama
ona trazi Muju bazerdžana
Nađe Muju u sedmom dućanu
hej, bolan, Mujo, daj mi oku zlata
hej, bolan, Mujo, daj mi oku zlata

Prvo, Suljagina Fata je prošetala do Mostara. Znači, Fata živi na periferiji. Znači, njeno imućno stanje nije bogzna šta, čim njeni ne mogu priuštiti kuću u centru grada. Da li su se odlučili nekad iseliti iz grada i posvetiti osamljeničkom životu, jako teško. Tu je Blagaj, Stolac, a oni na periferiju. Čisto sumnjam da je Suljaga, iako mu ime govori da potiče iz loze aga, bio previše imućan - periferija, kćerki oči iskolače na zlato i šeta/luta sama - previše detalja da kažemo da su bogati.
Zašto luta - traži Muju bazerdžana! Tu smo znači, Fata je znala šta traži. U taj vakat teško da bi mogla otić do grada sama iz kuće tek tako, Fata je najvjerovatnije kidnula od kuće i najvjerovatnije je čeka degenek kad se vrati. Rizikuje i izbačenje iz kuće i modru guzicu da bi vidjela Muju. 
Možda je slagala svojima da ide u šetnju do drugarice, ali teško da su se tada pisale zadaće i razmljenjivala šminka.
Sedam dućana je obišla, dragi moji, da bi došla do pravog. I ni pet ni šest odma traži oku zlata. Oka je malo manja od kile zlata, ali i da je tražila deset deka zlata bilo bi sumnjivo. Fata se bićega šprdala da bi započela konverzaciju, što će joj se kasnije obit o glavu.
Možda bi mogli otići u krajnost i reći da je najobičnija sponzoruša? Ali koja bi sponzoruša tražila toliko zlata? I ko bi joj dao?

Haj, nemam, nemam, Suljagina Fato
haj, danas, Fato, ja ne mjerim zlato
tereziju nosili jarani
pa se nešto terezija kvari
nego uđi, magaza ovamo
uzmi zlata koliko ti drago
hej, uzmi zlata koliko ti drago


Ako se Fata zezala, Mujo nije. Odma je skonto o čemu se radi, pa nije ni on pet ni šest, nego odma svezo ćupriju kakve nema ni u svim haiku dostignućima. Njegova ćuprija je toliko šuplja da mu svaka riječ ima nekoliko rupa:
  • ako si zlatar, terezija se ne daje nikome, jer ne možeš raditi bez nje. Naročito ako je jedina.
  • terezija se ne može dati jaranima, jerbo koji će im đavo. Dođe vama pet jarana kući i traže vagu? Šta će njima vaga?
  • ako su trgovci, pa im trebala, kako to da nemaju svoju.
  • i još je "počela" da se kvari... hm.... vaga il je pokvarena il nije. Ako jeste, uzmeš neku koja radi.
  • i da li Mujo stvarno htio dati Fati oku zlata? Joj, šupljak mu je za deset.
I onda ultimativni nastup - uđi mala, uzmi zlata koliko hoćeš, samo uđi!
Upalilo je! Ili je moralo upaliti, obzirom na raspoloženje suljagine Fate. 

Haj, prevari se Suljagina Fata
haj, prevari se, žalosna joj majka
uđe Fata u magazu sama
za njom uđe Mujo, zamandali vrata
hej, za njom Mujo zamandali vrata

"Prevari se" nije sasvim jasno. Da li se prevarila jer je pomislila da će dobiti zlato, ili je prevarena jer je sama ušla u magazu, ili se prevarila jer nije oženio poslije odmandaljenja vrata, ili se prevarila jer ga nije poslije prijavila policiji, neće nikad ni biti jasno jer je pjesnik stao kod zamandaljenih vrata. Najvjerovatnije da je poštovao intimnost ova dva lika, a poštuje se samo ona najintimnija intimnost, jel tako?

Na kraju možemo zaključiti da je Suljagina Fata htjela malo vidjeti lijepog i bogatog Muju, da ga je tražila i našla. Čitateljke ovih redova će bolje razumjeti njene ostale namjere, jer se ja ne usuđujem pokušati objasniti do kraja. Kaže se da muškarci ne razumiju žene.
Ja, recimo, Muju razumijem.

Uživajte o predivnoj sagi u izvedbi rahmetli Ilijasa.


3 komentara: