5.2.14

Revolucija: mjesto Tuzla, godina 2014., redni broj...

Mnogi su nedavne događaje u Tuzli okarakterisali kao početak revolucije. Toliko su izlizali riječ "revolucija" da je počela zvučati poput "pavlaka". Revolucija na latinskom znači preokret i podrazumijeva temeljita promjena u moći ili organizacijskim strukturama koja se događa u vrlo kratkom periodu.
Francuska revolucija je promijenila sistem iz monarhističkog u demokratski (mada je i tu bilo peripetija i stranputica, ali ovo je najkraće svedena radnja). Kada bi banalizovali situaciju u Francuskoj krajem 18. i početkom 19. stoljeća izgledalo bi ovako: kralj Luj i kraljica Antoneta su pretjerali u iskorištavanju i eksploatisanju državne kase zbog zadovoljenja svojih hedonističkih integriteta i bijesni narod ih je skinuo sa vlasti. Najbolja rečenica koja odslikava bezobrazluk vladara u odnosu na narod je kraljičina upućena mnogobrojnim gladnim: "ako nemaju hljeba, neka jedu kolače". Luj i Antoneta su bijes francuza platili glavom - bukvalno - glavu su im giljotinom odvojene od tijela, kotrljajući se kao lopte zastale na nekoj kaldrmi u francuskoj selendri gdje su smaknuti.
U Rusiji revoluciju su platili ne samo car i carica, nego i njihova djeca. Streljani su bez poveza na očima. Bijes ljudi je bio toliki da su kompletnu porodicu Romanovih likvidirali na dugo vremena nepoznatom lokalitetu, a posmrtni ostaci su im tek nedavno pronađeni.
U Rumuniji su streljani Čaušesku i njegova žena. Revolucija u Ruminiji nije imala ni izbliza razmjere kao dvije gore pomenute, ali posao je posao. Kad revolicioniraš, radiš temeljito. Kad neko pretjera, pobrineš se da se to više nikad ne desi.
To su revolucije.

Revolucija u svakom smislu - toliko je bilo glava za odrubljivanje
 da su u Francuskoj izmislili giljotinu.
Kod nas eksploatisanje državne kase radi klasa povlaštenih i familijarno povezanih. Ima tu kapitalista, potomaka begovića, biznismena iz doba rata, skorojevića sa akademskih zvanjima i titulama, dalje skorojevića bez zvanja i titula, sumnjivih kriminogenih tipova, a opet upetljanih u grabljenje iz državne kase. Da su pretjerali, istina je. Po mom sudu, oni bi trebali otići zauvijek - po uzoru na prave revolucionarne načine.
Koliko god to zvučalo brutano, istina je. Ne postoji presedan u historiji da je revolucija prošla bez ljudskih žrtava. "Ove" naše prolaze samo sa privođenjima zbog narušavanja javnog reda i mira.

Jedna od "revolucija" iz bliske prošlosti
Fidel, Če i ekipa su nosali puške godinama, živjeli u šumama, borili se po planinama i otjerali proameričkog predsjednika Baptistu, pobijedivši mu vojsku nekoliko puta bolje naoružanu. Dok se ne latimo pušaka i ne otjeramo bagru, nema revolucije. Do tog momenta, svaka revolucija se završava krivičnom prijavom sistema koji nas dere i još jednim rednim brojem bezobrzirno iskorištene svijesti o promjenama.

Nema komentara:

Objavi komentar