16.2.14

Intervju sa Kemom iz V.E.K.a

Intervju sa Kemom obavljen je u opuštenoj atmosferi dijaloga u IP licima. Nadam se da će on pomoći onima koji se dosad nisu upoznali sa njima da to urade i onima koji ih poznaju da vazda mogu zraknuti u neke detalje grupe.


Kemo, da bi ovaj intervju bio iole ozbiljan, morat ćemo početi sa nekoliko standardnih pitanja. Daj nam za one koji prvi put čuju za V. E. K. reci nešto ukratko o historiografiji benda.
V.E.K. je nastao tamo negdje početkom 21.vijeka, kada su se dva dobra prijatelja našli na partiji stonog tenisa i uz usputnu priču odlučili da osnuju bend. Fako je uzeo funkciju bubnjara, a Gogo, pošto je već nešto znao da svira na gitari, postao gitarista. U međuvremenu bendu se pridružio Sana kao basista i u toj postavi su imali svoje prve nastupe. Čini mi se da je prvi koncert bio u Gornjem Vakufu povodom otvaranja neke javne česme. Poslije toga u bend kao pjevač dolazi Kasim, jer je znao dobro da pjeva, a još bolje da se dere. To je prva postava koja nastupila na gomili koncerata po Zenici i pokoji u u Travniku. Pošto su sva četvorica benda bili opsjednuti poštovaoci Kurta Cobain-a i njegove Nirvane, većinom su se svirale njihove stvari, a i prve „autorske“ pjesme su u stvari bile prepjevi Nirvaninih stvari. Onda, valjda sazrijevanjem, se počinju praviti i prave autorske stvari, mada je u to vrijeme se znala obraditi koja dječija pjesmica tipa „Trči zeka iz daleka“ i „Pipi“. Vjerovatno zbog te ozbiljne zezancije i karakterističnih scenskih nastupa, bend je našao svoju publiku i svirke su bile zaista solidno posjećene. Jedne avgustovske večeri, na jednoj rođendanskoj zabavi sam sjedio za stolom sa Fakom, Sanom i Kasim i tada sam pozvan u bend. Pristao sam i od tad V.E.K. postaje petočlani bend. Taj period karakteriše kamara dobrih svirki, jer ih je u Zenici tada zaista bilo puno. Bilo je tada još dosta zeničkih dobrih bendova i svirke su bile česte i tada je u našem gradu postojala nekakva scena, koja je puno obećavala. Spletom okolnosti Kasim napušta bend, a poziciju pjevača preuzimamo Gogo i ja. Vremenom je Gogo to izbjegavao, pa sam je preuzeo tu funkciju. Poslije toga bend ide jednim putem, najbolje opisanim kao drugarska zafrkancija i uživanje u ranim 20-tim godinama. Tu spadaju i klasični problemi oko prostora za probe, instrumenata i opreme, ali sve te probleme smo prolazili junački i nismo dali da nas i ko zeza, a druge smo zezali... Prije par godina Sana je otišao da živi u Austriju, pa smo morali naći novog basistu. Nakon velike potražnje, a i ponude, našli smo Begu u kojem smo prepoznali onaj duh koji nam odgovara. I tako zadnjih par godina Bega je basista, a Sana dijaspora benda.

Daj sam nešto o snimografiji benda.
Prva studijska stvar koju smo snimili bila je „Neću da budem metalac“, čini mi se 2004.godine u studiju „Naša djeca“, a čiko koji je čačk'o miksetu i sve to upakovao je bio Saša Kolar. Par mjeseci prije toga smo snimili jedan jako čudan, ali zanimljiv live demo album. To je u stvari sirovi live snimak sa svirke u travničkom „Alter artu“, koju nam je predložio i sredio naš stari poznanik Elvis Dolić. Na tom snimku je Gogo svirao bass, jer je Sana u to vrijeme bio na odsluženju vojnog roka.
Nakon toga snimamo „Metar drva“ u studiju kod velikog gospodina Davora Logarića, koji nas je fakat uvijek gotivio, a i učio na nama J. U ljeto 2011.godine našli smo se na kompilaciji zeničkih bendova, koju je osmislio i organizovao zenički OC „Zenica zove“. Naime,  nakon uspješnog prvog festivala „Zenica zove“  od prikupljenih sredstava je finansirano snimanje jednog veoma dobrog kompilacijskog albuma. Tu smo učestvovali sa dvije pjesme „Moj grad gori“ i „Zlata“. Kompilacija je urađena u saradnji sa organizacijom „Naša djeca“ u čijem je studiju snimljen kompletan sadržaj.
Tehnički imamo četiri studijski snimljene pjesme i velik broj ideja za nove, za koje se nadamo da ćemo se jednom natjerati da snimimo i zaokružimo taj iskaz naše budaleštine i mladosti. Imamo i live snimak pjesme „Glista“, a to je suštini skinuti zvuk sa VHS snimka BHT emisije „Niđe veze“, na kojoj smo jednom gostovali. Kvalitet zvuka je isti kao naziv emisije, ali eto nama je nešto drag.

Daj sad nešto o Čeliku ove sezone.
Da smo bluzeri,  Čelik bi nam bio ogromna inspiracija.



U pjesmi „Neću da budem metalac“ spominje se kafić „Muha“. Možeš li za čitaoce koji ne znaju da nam ukratko kažeš o kakvom je kafiću riječ.
Legendarni kafić na bulevaru kod stare pijace. Puno se tu kafa popilo i razmjenilo gitarskih znanja. Dosta je metalaca i sličnih tu izlazilo i zato je se našao u našim stihovima. Fakat smo voljeli „Muhu“ i njenu kafu od 0,50 KM. Nažalost, „Muhe“ više nema...

Ko je Zlata?
Gospođa Zlata je Gogina i Fakina komšinica. Žena britkog uma, odlučne riječi i zapanjujuće radoznalosti.  Lično je nikad nisam upoznao,  ali Gogo mi je toliko o njoj pričao da je zaista ne trebam upoznavati. Pjesma je nastala nakon jedne kafanske partije između Goge i mene, u kojoj je Gogo imao nekih zamjerki po pitanju njezinog utjecaja na određene kućne prilike u Goginom domaćinstvu. Poslije smo sabrali dva i dva, zviždanjem skontali neku melodiju i tako je nastala pjesma „Zlata“.



Neće ti biti problem da nabrzaka nabrojiš koji su vam bendovi uzori. Pošto nisi Dino Merlin mogao bi da napraviš paralele vaših pjesama i onih čije su vam melodije iskorištene u pjesmama. (ovu drugu rečenicu možemo izbacit)
Početak V.E.K.-a je obilježen Nirvanom. Prve furke su bile njihove furke. Prve melodije na koje smo nabacivali naše tekstove su bile njihove pjesme. Recimo naš „klasik“ „Sere mi se“ je u stvari melodija Nirvanine „Floyd, the barber“.  Dan danas Gogo svira gitaru kao Kurt, osim što ne razbija gitare i što je klasični dešnjak. Voljeli  smo i „Hladno pivo“ i uzimali smo neke njihove fazone i uvijek smo rado svirali njihove stvari. Volimo The Clash čiju smo „London's burning“ prepjevali na naš način, tj. „Moj grad gori“. Od Sex pistolsa smo posudili  „Friggin' in the riggin'“ (Jebe mi se za te).  Jedno vrijeme smo bili oduševljeni mostarskim bendom „Nitkovi“ i ostale razne slične bendove.
Uglavnom nekog glavnog uzora nismo imali, slušali smo svašta i ako nam se neka stvar baš svidi, mi je odsviramo na svoj način. Koliko su naše budalište išle u krajnost govori činjenica da smo znali da obrađujemo ilahije na svoj fazon. Kod nas ti je uvijek bila neka jaranska zezancija, pa ko koga...

Na kraju, ima li kakvog habera od svirke?

Nismo ti mi neku lovu uzimali. Većinu svirki smo svirali za svoj ćeif i pivu, a ako neko plati, odlično. Naša muzika nikad nije bila primamljiva onima koji daju pare. Osiguraj neki razglas, daj da nismo žedni i uživaj. Mada, ima izuzetaka. Jednom smo zaradili 500 KM i tada smo se prepali da polako odlazimo u komercijaluJ. Ipak, to je više bilo ono „i ćorava koka zrno ubode“. Nema para, ali imaš neku slobodu, jer zaista nikad nismo pucali na neke visoke ciljeve. Naš vek'n'roll je bio naš način da uživamo u mladosti i zafrkavamo se s dragim ljudima. Očigledno, nemali broj ljudi je uživao (valjda) u tome, pa se to sve može upakovati u jednu finu zeničku priču jednog vremena.

Eto iscrpan i sadržajan izvještaj o dosadašnjem radu V.E.K.a. Ubacujem ovdje njihov Youtube kanal i informaciju da ću ubuduće bez pitanja postavljati njihove videozapise.

Smrt fašizmu!


Nema komentara:

Objavi komentar