30.12.13

Teme mjeseca, decembar 2013.

ZAGAĐENJE:
Zagađenje u Zenici je nerijetko bilo tri puta veće od dozvoljenog. Da smo u EU bilo bi desetak puta veće. Da smo u Kini, ne bi ga bilo. Sad znamo gdje smo.
Automobili: ekološki motori su standard u EU. Ovdje se turbine ekoloških motora začepljavaju. Da nema korozije, Golf 2 bi bio jedino vozilo na cestama. Stavljam automobile na prvo mjesto, jer je zagađenje i u ostalima gradovima koji nemaju tešku industriju veliko - u Sarajevu je Solo nedavno ofulao cestu.
Ugalj: kad smo pred rat uvozili kolumbijski, nije bilo zagađenja iako je željezara radila sa tri puta više kapaciteta. Danas bi na poslu sa ugljem iz Stranjana i dilerima koji ga miješaju sa smećem pozavidjeli i najveći kolumbijski narko dileri.
Mital: tipičan primjer kapitalista. Ženi kćerke sa milionskim mirazima, a isključuje filtere u sedam naveče da uštedi na računu za struju. Kad se nadigla raja, tad se odlučio iskesat za struju. Tad smo i vidjeli sunce.

SMANJENJE UPLATA ZA PREVOZ NA POSAO:
Ukidaju cca 80 maraka za prevoz na posao. Kad sam vidio njihova primanja ostao sam bez teksta. Meni je stalo do osamdeset maraka jer moram doći na posao. Njegov ekvivalent mojoj cifri je cca 500 maraka i nabijem ga ako mu je stalo do njih. I njega i ostale hajduke. Ponaročito one koje su skontali da mogu uštedit na meni.

DUBIOZA KOLEKTIV U SKENDERIJI:
Konačno su tamo gdje zaslužuju. Teško da će ostali prevaranti i ublehaši napuniti Skenderiju. Za sljedeću godinu čekam Štuke u Skenderiji, pa da mirno mogu ponovo kupiti televizor i gledati šta se dešava na muzičkoj sceni.

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba


Nema komentara:

Objavi komentar