2.1.14

Mamurluk - kako se spremiti za njega

"Mamurluk ili veisalgia je skup simptoma povezanih s konzumacijom alkoholnih pića. Najčešći simptomi su glavobolja, mučnina, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlo i zvuk." (wikipedia)

Iz bogatog mamurlučkog iskustva na kojem sam radio dugi niz godina, kao i iz istraživanja koja sam provodio sa drugarima i kolegama, jasno se istaklo nekoliko stvari vezane za ovu problematiku. 
Kada se sagledaju svi aspekti mamurluka mogu se izdvojiti dvije najvažnije tačke ili temeljne činjenice, koje su potvrđene iz iskustava i iz medicinskih knjiga:
  • mamurluk najvećih dijelom nastaje zbog nedostatka vode u organizmu,
  • mamurluk se ne može liječiti toliko kvalitetno, koliko se može spriječiti.

Voda - još u antici su je stavili među četiri osnovna elementa. Više od dvije trećine našeg tijela je voda, bez pipe za vodu nema kafe ni hrane, veš mašine, pranja suđa, pranja zuba... Dehidracija je fatalno stanje, ljeti i zimi. Organizmu stalno treba vode, stanje žeđi je samo alarmantni znak organizma da više nema zaliha voda, tako da se voda mora piti stalno. Preporučuje se dvije do tri litre vode dnevno.
Zašto je bitna za mamurluk? Da bi razgradio alkohol, organizam troši velike količine vode. Nedostatak vode sužava krvne sudove (otuda glavobolja) i usporava izbacivanje otrovnih materija iz organizma (mokrenje). Savjet: ako se odlučujete za pivo, popijte čašu vode prije prvog piva. Ako ste na žesti, onda je pijte sa čašom vode. Rakiju ne miješajte sa vodom, ona je posebna kategorija.

Hrana - u tu kategoriju bi došla rakija. Ako je rakija dobra i ako imate dobre suhovine, neće vam se ništa desiti. Hrana jača organizam i usporava probavu i infiltraciju alkohola u organizam. Takođe će veliku količini "pokupiti" sa sobom.
Savjet: dobro se najesti prije zakazane cuge. Za žestu i crno vino, nema izgovora. Izbjegavajte velike količine meze i hrane uz pivo. Meni se nedavno obilo o glavu.

Kad sam sit, onda mogu pit

Spavanje - spavanje podrazumijeva usporeni metabolizam u kojem se alkohol polako vari. Znači i dok spavate vi "pijete", tj. sve ste pijaniji i pijaniji. Najgora stvar kod spavanja mi je ono izbijanje unazad - kada legnem, svijet se vrti unatrag.
Savjet: čaša vode prije spavanja. Ležati na leđima, zbog pritiska na stomak.

O liječenju mamurluka ujutro zna se puno više.

Nema komentara:

Objavi komentar