25.6.13

Šta ćete gledati u kinu ove ili sljedeće godine

Pošto se u Sjedinjenim Državama aktualizira usvajanje zakona o praćenju ljudi i informacija od strane državnih tajnih službi, tako se bliži snimanje nekog spektalarnog filma, dobitnika više oskara. Proučavajući dosadašnju holivudsku poetiku stvaranja mirnog tla za donošenje ovakvih zakona, kao i ratova za prirodne resurse, evo i mogućeg scenarija za ovaj filmski spektakl.
Dakle, odabir aktera bi mogao biti sljedeći. Stiven Spilberg je već olinjali čiko, ali vrlo uspješan u projektima ove vrste. Sage o američkom patriotizmu u Drugom svjetskom ratu (Perl Harbur, Rajan, Združena braća) su nenadjebive, a pored svih propalih "svjetovnih" filmskih projekata, mislim da bi ovakav objeručke prihvatio. Kad su glumci u pitanju trebaju tri uloge (o broju tri sam pisao ranije), dva muška - jedan pametni, mudri i pronicljivi, drugi tvrdi, bezkompromisni i onaj pred kojim je katarza i treća ženska - opaka, zavodljiva i pametna. Za prvog mužjaka najbolji izbor je hensom end senzitiv Ben Aflek oproban u Perl Harburu i Argu i a za drugog Tom Henks, koji je već zamijenio Tomi Li Džonsa u Rajanu. Ženska može po slobodnom izboru, vidjet ćemo kakvu mladu, perspektivnu kojoj bi ovo mogla bit jedina uloga sa ocjenom iznad 5,5 na IMDB.
Eh sada radnja filma. Znači iranac kojem je Obećana zemlja dala da se školuje, da tu živi slobodno, da radi, da se zaljubi (ni u jednom američkom filmu ne govore da su svi studenti do kraja života u kreditu), odluči jednog dana da sruši sistem sjeverno - američke odbrane, ne bi li neki projektili iz Irana pogodili Vašington il tako nešto, jer Iran inače, u slobodno vrijeme, napada države svijeta nuklearno - biološkim oružjem. Onda to Tom skuži, al ne konta kako da mu dohaka, jer je ovaj iranac nevjerovatno snalažljiv i okretan. U međuvremenu irančeva djevojka amerikanka (5,5 kooficijent) vidi da nešto nije udure, te zakuka svojoj staroj ljubavi iz srednje škole Benu, da tamnoputi nešto skriva. Ben tu upetlja prste jer je džentlmen i skuži situaciju jer je glavna uloga. I onda se udruže Tom i Ben, malo se ganjaju, trkaju, razbijaju auta i nađu iranca u nekom podrumu. Tamo ga humano izmarišu i vide da je ovaj već isključio sistem odbrane, a projektili su već iznad Japana. Onda fino Ben pritisne "enter" i podigne sistem, a projektili padnu u more i ne aktiviraju se. Onda Ben zagrli Kooficijent 5,5, Tom stavi lisice irancu, a iranac kuka jer mu će mu Homeini pobiti familiju zato što  nije uspio. Dok izlaze zajedno iz podruma on se oslobodi i krene na policajce koji ga izrešetaju. Ben malo žmirne, Kooficijent 5,5 se nasloni na njegovo rame, a Tom kaže "Dobili smo ovu bitku, hoćemo li sljedeću"?
Ovu priču posvećujem Harisu, Feridi i Selveru, uz poruku da je dobro da nismo gledali Arga, jer bi danas ogorčeno šerovao antiameričke linkove.
Ovako imam mogućnost da naplatim relativno dobar scenarij.

2 komentara:

  1. Ne znam šta drugi kažu, ali ja bih za ovo platila 7€ za kartu u Cinestaru. Ali samo ako je 3D.

    OdgovoriIzbriši