7.5.14

Novo Nebo - Gospodin dolazi (2014.)

Za one koje ne znaju Novo Nebo je muzički sastav koji egzistira pri katoličkoj zajednici u Zenici. Koncepcija i filozofija sastava je animiranje mladih da kroz svoj muzički izraz ispoljavaju duhovna načela. Pošto se radi uglavnom o mladima muzički izraz je jasno postavljen kroz pop - rock koncepcije modernog vremena, tako da kroz cijeli njihov opus možete čuti sve elemente kao i kod ostalih pop - rock bendova danas.
Prošle godine Novo Nebo je proslavilo 30 godina postojanja i rada. Zadivljuje entuzijazam kojim se dočekuju i ispraćaju generacije muzičara svih profila i izraza. Većina ekipe koja i danas svira, pjeva i promoviše je aktivna već desetak godina i jedini motivi za rad su duhovna satisfakcija za urađeni posao u domenima muzike. Odnedavno su aktivni na društvenim mrežama, a YouTube kanal im je dobro popunjen nastupima uživo.



"Gospodin dolazi" je album pjesama izvođenih na festivalima duhovne muzike Uskrs fest, Hosana fest i Frama fest u periodu od 1999. do 2013. godine. Već smo ranije spomenuli da su aranžmani, melodije, ritmovi i svi ostali segmenti muzike u klasičnom pop - rock izrazu. Stihovi su uglavnom duhovne i univerzalne humanističke poruke koje su glasovi ranjivih segmenata društva. Jedna od njih je "Budi mi prijatelj" koja je postala i himna udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju "Budimo Prijatelji". Na kraju pjesme štićenici Udruženja Mirsada Imamović, Edin Sadiković, Jasmina Mujičić i Edin Dizdarević recituju svoje poruke:

Ne gledaj me da bi me žalio!
Ne okreći glavu da bi me zaboravio!
Ja sam prisutan! Ja sam tu!
Pod istim nebom živimo svi!


Ističe se "Sigurna obala" zbog pratećih vokala koji suvereno i sigurno plove kroz strofe uporedo sa glavnim vokalom. Dosta netipično za cijeli album - razlog je jasan kad se pogleda prateći materijal uz CD - na ovoj pjesmi (i na još nekoliko) su pjevali Davorin Bošnjaković i Nerma Hodžić - Mulabegović članovi nekadašnjeg vokalnog sastava Iskorak koji je gajio vokalne interpretacije i vokalni kreativni izraz. Osjeti se na kilometar.

Nemoguće je ovdje nabrojati sve koji su snimali, pjevali i pisali. Nemoguće je i izdvojiti imena koja se najčešće pojavljuju. Najbolje ovako - ako vam CD dođe pod ruke, dosta imena ćete moći pročitati.

Iz generacije u generaciju
Iako je YouTube kanal dosta popunjen sa nastupima uživo (možete čuti i jednu ilahiju u izvedbi Emire Šahmanije), svih pjesama sa albuma nema, tako da ukoliko želite čuti Novo Nebo morate uzeti CD. Na kraju krajeva to i nije toliko loše - kad ste zadnji put uzeli CD i onako ga izguštali izvaljeni na fotelji?
Oni koji su zainteresovani za preuzimanje CDa neka se obrate preko FB stranice Novog Neba.

Uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar