28.3.14

Armen Škobalj - Miks filmske muzike

Raspisivanje aranžmana odabranih kompozicija za nekoliko instrumenata je dosta dug i zahtjevan posao. Naročito ako orkestar ne čini isti instrumentarij kao na originalnoj snimci.
Na snimci ispod nalazi se miks nekoliko numera iz filmova koji su sastavljeni u jednoj numeri. Svirali su je nastavnici Osnovne muzičke škole iz Visokog, a aranžman je raspisao Armen Škobalj (klavirista na snimku).




Evo i njegove biografije:


Armen Škobalj je rođen 1980. u Zenici. Osnovnu školu pohađao je u Njemačkoj. Srednju muzičku školu je završio u Zenici, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006.godine u klasi prof. dr. Senada Kazića. Pored pedagoškog rada u osnovnim muzičkim školama bavi se i pisanjem aranžmana za vokalne i instrumentalne sastave svih muzičkih žanrova. Kompozicijom se počinje vrlo rano baviti. Komponuje najviše za klavir. On slijedi postulate klasičnog komponovanja sa elementima romantizma, jazza i drugih modernih pravaca. Uzima učešće na internacionalnim takmičenjima kompozitora širom Europe. Kao kompozitor uvršten je u knjigu „Historija muzike Bosne i Hercegovine“ (2011.god.) autora prof. dr. Ivana Čavlovića.


Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamerno simfonijskog orkestra iz Zenice. Za ovaj orkestar uz umjetničko vodstvo dirigentice Tanise Mustafić piše aranžmane za internacionalnu manifestaciju „Zeničko proljeće“ u Zenici (2007-2013) te za tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno simfonijskog orkestra u Zenici i mnoge druge nastupe ovog orkestra. Aranžmane piše i za mješoviti orkestar Osnovne muzičke škole u Zenici (od 2008.godine sve do danas) koji uspješno nastupa na svim značajnim manifestacijama. Sarađuje sa pijanistom Bartolomejom Stankovićem iz Visokog. Orkestarske aranžmane piše i za Prvaka opere u Sarajevu Ivicu Šarića te za Anu Babić i mnoge druge estradne zvijezde.

Izdao je dvije knjige u struci. Prva knjiga koja je izdata je biografija W.A.Mozarta pod nazivom: „W.A.Mozart – Između stvarnosti i legende“ .

Nakon biografije, iste godine (2009.) izdaje zbirku vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“. Uspješna zbirka kompozicija namijenjena je osnovnim muzičkim školama, često se koristi i prihvaćena je od strane nastavnika i učenika. Danas radi kao dirketor osnovne muzičke škole „Avdo Smajlović“ u Visokom.

Nema komentara:

Objavi komentar