10.2.14

Nova vlast

Na jednom od prošlogodišnjih Bajramskih malonogometnih turnira učestvovala je ekipa koju je vodio poznati zenički kabadahija. Prosječna ekipa ušla je u polufinale ne zahvaljujući dobrom igrom, nego podrškom sa tribina i menadžerisanjem kabadahije sa klupe. Podrška sa tribina uključivala je nekoliko opasnih tipova u trenerkama koji pregovarali prije utakmica sa protivničkim ekipama, a menadžerisanje je uključivalo petljanje u pravila malonogometne igre. Rezultat su bili kilavi protivnici i ćorave sudije.

Jedan od načina prepoznavanja kabadahija

Sila je jaka stvar, vidjeli smo u petak. Vlada ZDK je podnijela ostavku. Šta sad? Kada prestanu dolaziti na posao, ko će dolaziti?
Kad se početkom rata u Sarajevu osula Vlada RBIH, oformljene su prve jedinice kabadahija - Juke Prazine, Cace i sličnih. Nova vlast se prvo morala obračunati sa njima, a kad se to završilo glavni grad je već bio u totalnom okruženju.
Sadašnja situacija bezvlašća može dati mnogo prostora kabadahijama. Ako ne bude bilo brze reakcije i uspostavljanja vlasti, vrlo je moguće da neko odluči sam uspostavljati vlast. Sila je jaka stvar, a ko bude najsilniji mogao bi biti i pobjednik. U skorijoj prošlosti to je najbolje osjetio Džindžić - srbijanci su očistili zemlju od diktatora i lopova, ali je ostalo moćnih i bogatih kabadahija. Nedugo poslije atentata na Džindžića na vlast je došao Koštunica.
Kabadahije imaju para da plate iste onakve koji su gađali RMK zgradu. A ko ima para da unajmljuje takve, isti je onakav kao i većina političke elite - nepošten.
Moramo uspostaviti red što prije - ljudi sa znanjem i stručnošću bi se trebali pojaviti odmah sutra. Dokazane demokrate i poštenjačine, profesori, poslovođe, doktori i učeni. Iskreno, mislim da i među onima koji su dali ostavku ima neko vrijedan. Dvije stvari su zajedničke - da je stručan i odgovoran prema ljudima.
Postavlja se pitanje ko će birati te? Bilo ko, samo da se ne upletu kabadahije.

Nema komentara:

Objavi komentar