18.1.14

NSA i informacije

Afera oko špijuniranja NSA traje još. Šta SAD ima od špijuniranja svega i svačega?
U katoličkoj Evropi u vrijeme Mračnog doba zaživjela je ideja o ispovijesti. Ona podrazumijeva to da možete otići kod svećenika, izbrbljat mu sve tajne koje čuvate u sebi, koje su po pravilu grešne, on će vam reći i šta treba da uradite ili koliko da platite da bi se od grijehova očistili. Epilog je da ste vi, uplašeni paklima i božijim kaznama izbrljali tajne i informacije koje mogu biti korisne, "oprali" se grijehova, a svećenik ima informacije koje niko drugi nema ili za njih ne zna.
Informacije tipa ko je koga obljubio u štali, ko je ubio protukandidata za državnog rizničara, ko je namjerno poslao komšijinog malog u krstaški rat, ostavljajući svog na sigurnom su u to vrijeme bile vrijedne. Svećenici su mogli da ucjenju, da prodaju informacije i da ih eventualno koriste kad treba nekome poslati inkviziciju na vrata. Teško je zamisliti da u najjačoj organizaciji u katoličkoj Evropi tog doba nije bilo onih koji su to i radili.
Šta od špijuniranja ima NSA?
Informacije o globalnoj ekonomiji, novim tržištima, sistemima zaštite zemalja i tone onih koji se mogu iskoristiti u cilju globalne nadmoći SADa. Prateći sva sredstva komunikacije, moguće je locirati svakog čovjeka na planeti, izmanipulisati njegovim informacijama i poslati mu marince na vrata (kao npr. Gadaffiju).
U tom smislu, Snowden je čovjek sa najvećim mudima u današnjem svijetu. Kao što je svojevremeno Martin Luter ustao protiv centralizirane i ustoličene autokracije Vatikana, tako je i Snowden stao na stranu sloboda i demokratskih tekovina. Istih tih tekovina koje svojataju države koje imaju organizacije poput NSA.

Od reformi špijuniranja nema ništa
Jučer je Obama izjavio da od nešpijuniranja nema ništa, tj. da će napraviti male regulacije i kontrole špijuniranja, ali se od toga neće odustati, čak i prema vlastitim građanima. Tako će većina svjetskih vođa i dalje biti igrači u službi vodeće globalne institucije. Ako ne budu, ili im se šalju demonstranti kao Erdoganu ili marinci kao Saddamu ili domaći plaćenici kao Gadaffiju. Informacije u vlasništvu opasnih tipova su fatalne.
Stisni, pa im se usprotivi. Sowden bi rekao: usprotivi, pa bježi Putinu.


Nema komentara:

Objavi komentar