12.12.13

Zemlja "drugog" svijeta

Put u Angoli - idealan za golfa dvojku

"Deponija informatičkog otpada" - termin koji je Adnan Džonlić nedavno upotrebio na svom statusu. Iako je status vezan uz temu informacione tehnologije koja nam je ovdje dostupna, može biti dobro primjenjiv u svim tehnologijama koje su nam dostupne.
Švabo ne mijenja lamelu, lafete ili kardan. Mijenja ulje i filtere i to u ovlaštenim servisima. Kad mu se prvi put raslikama šteker za prozore ili napukne far, auto je za mijenjanje. Švabo zamijeni auto, staro ostavi u auto salonima, zaračunaju ga i kupi novo. To zaračunavanje je jako bitno, jer stara auta iz auto salona ne idu na deponiju, nego se prodaju vamo nama, po toj cijeni. Pošto mi generalno nemamo para, možemo dobiti auto za relativno male pare. Dakle, Švabo na dobitku, auto salon dobitku, mi na dobitku. Indirektno, najviše je na dobitku automehaničar.
Auta starija od desetak godina su zlatni rudnik za automehaničare. Stalni popravci i mijenjanje vitalnih dijelova čine posao automehaničara realno profitabilnim. Zbog naše mogućnosti da kupimo samo jeftino auto.
Tako nam Evropa šalje svoj otpad ovamo. Dovoljno je pogledati koja se auta voze i sve će vam biti jasno. Ili još bolje, dovoljno je pomisliti na svoje auto.
Nemilosrdi kapitalizam je najnemilosrdniji prema najslabijima, njima će da šalje staro željezo i dijelove, da bi iskamčio još love.
Ako postoje zemlje "trećeg svijeta", u kojima ljudi nemaju za hljeba ili mobitela, onda smo mi definitivno zemlja "drugog svijeta". Ako se tako rangira, ne bi trebalo da je toliko loše. Logično gledajući mi smo ti koji bi svoj otpad trebali izvoziti u zemlje "trećeg svijeta". Dakle, golfovi dvojke, kadeti, favoriti u Angolu!
Ali ne, to tržište je opet rezervisano za zemlje "prvog svijeta", jer imaju i oni još tog smeća kojeg se trebaju riješiti. Pentium 2, USB od 512 MB i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar