4.9.13

Odabir knjiga - Žuta

Žuta je boja sunca. Povezana je s radošću, srećom, intelektom i energijom.

Ernesto Che Guevara - Sjećanja

Doktor iz Argentine 40 - tih godina. Savršen opis bogatog čovjeka. Ali nije, pičio je sa nekim jaranom na motoru po selima i džaba liječio ljude.
Cijela knjiga je priča u prvom licu o jednom od najvećih idealista i humanista ikad. Ipak, ideali su vremenom tonuli u moru kompromisa, a humanizam nestajao zbog ljudske iskvarenosti. Njegova figura se godinama borila za opstanak istih i nestala na polju gdje je jedino i mogla pasti - tamo gdje meci prave pravila.
Uglavnom, iz knjige se može izdvojiti par zanimljivosti koje vam ukratko mogu dati sliku o Drugu. Dao je strijeljati svoje vojnike koji su krali od domaćih seljaka. Dok majori kažnjavaju dezertere strijeljanjem, ovaj kažnjava one koje otimaju u ratu. O okolnostima neću da pišem - kad je pročitate bit će vam puno jasnije.
Na Kubu je otišao kao doktor. Vremenom je zadužio pušku, postao komandant i dalje vukao doktorsku torbu sa sobom. Prilikom jednog od ranjavanja imao je samo mogućnost da ponese jedno od tog dvoje. Izabrao je pušku. I od tog nepredviđenog momenta život mu se promijenio. Nepredviđena životna okolnost koja nas šalje na drugačije životne putove? Imali smo ih svi, nekoliko. Njegova se ticala miliona ljudi.
Tako da znate, dosta stvari o Drugu možete čitati samo tu; većina onih najbitnijih ne može stati na fejsbuk kovere.
Imamo sreću što je pisao o sebi. Njegove riječi daju motiv za velike stvari i vjeru u ljudske principe. Hasta siempre!

Nema komentara:

Objavi komentar