8.9.13

Odabir knjiga - Ljubičasta

Ljubičasta kombinuje stabilnost plave i energiju crvene. Ona simbolizira moć, plemstvo, luksuz, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta je takođe povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom.

Aleksandar Hemon - Čovjek bez prošlosti

Iako su jedan od razloga zašto je tu okolnost pod kojima je pročitana, Hemonov čovjek bez prošlosti lik koji je u zapadnoevropskom i američkom čitalačkom svijetu dosta priznat i poznat. Hemon je jedan od renomiranih pisaca na engleskom jeziku, sva njegova djela su prvo objavljivana na engleskom, a tek poslije prevođena na ostale svjetske jezike, uključujući i bosanski. Ako pitate prosječnog amerikanca koji je najpoznatiji bosanski pisac danas, on će odgovoriti da je to Hemon.
Čovjek bez prošlosti je njegov životopis, od prijeratnog života u Sarajevu do ovovremenog u Čikagu. Prikazuje ga kroz Jozefov lik iz nekoliko perspektiva. Njegov život kao emigranta u SADu je bolan i težak; radi sitne poslove, živi u rupi i jedini način izbavljenja iz takvog života vidi u pisanju. Pisanje će ga ne samo izbaviti iz teškog života, nego mu i dati životni mir u vidu književne nagrade za najboljeg pisca u SADu 2004. godine. U njegovom teškom životnom periodu prati ga jedna dama i jedan ratni zločinac kojeg prepoznaje tokom obilazaka kuća u svom radnom vremenu (radio je kao prikupljač sredstava za neku humanitarnu organizaciju). Susret i kasnije druženje za ratnim zločincem kojem se predstavio kao "njegov" je jedan od najnapetijih momenata u svim opusima postratne čitalačke literature u nas.
Knjiga prikazuje teški životni put mladog i talentovanog čovjeka. Svoje prošlosti se sa mukom sjeća, zato je najveći dio priče u trećem licu. To što se postavio kao čovjek bez prošlosti daje mu za pravo da sa jakom dozom iskrenosti i otvorenosti govori o svom bivšem životu, jer je sada daleko od njega.

Nema komentara:

Objavi komentar