30.8.13

Odabir knjiga - Plava

Plava je boja neba i mora. Često je povezana sa dubinom i stabilnosti. Ona simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj.

Orhan Pamuk - Zovem se crveno

Fantazija ne poznaje granice, ona je tu da krši dosege ljudskog uma "and go where no man has gone before".
Crvena uvodi u svijet nepoštenja, zlobe, maštanja, pohlepe, ljubavi, krvi i osvete. Iako sam uvijek skeptičan prema nobelovcima (najviše zbog Tesline geste, a pametne ljude valja slijediti i to se pokazalo na slučaju "Obama"), ovaj me je počastio fantazijom koja mi se dugo poslije motala po glavi.
Od uvoda kreće fantazija, Pamuk lomi cijelim djelom, stavlja se u nemoguće pozicije i čisti svaku sumnju u opravdanost svih postupaka glavnih protagonista. Ko ne bi sjekao za ljubav, uništavao oči zbog vjere ili stradao zbog nacrtanog drveta. Razloge zadnjeg kaže samo drvo, opisujući svoju izazovnu i bijesnu ljepotu. Fantazija!
Knjiga mete po svim šavovima, čita se brzo i tjera da se neki pasusi čitaju ponovo. Kroz svaki dio romana bio sam na ulicama Istanbula, u kućama carskih službenika u kraljevskoj palati, u radionicama iluminatora, među ruševinama u siromašnim dijelovima Istanbula, Pamuk vodi tamo gdje nikad nisam bio. Govor tijela se vidi iz dijaloga i opisanih pozicija likova, mogu se vidjeti i lokve krvi u carskoj palači i pogledi ubica.
Iako se čini dosta prljavom knjigom, ona zapravo odiše čistom misli, istinom posmatranom sa svih strana i konačnim objašnjenjem višegodišnje agonije u umjetničkom životu na dvoru sultana. Da bi sve iščistio, Pamuk je pričao kroz drvo i kroz mrtva usta sa dna bunara.
I jedna zanimljivost - na turskom jeziku nema muškog i ženskog roda, tako da je pravilan prevod Zovem se crveno. Ima neko ko bi ovo trebao čuti, nadam se da hoće. A ako ne vjeruje, puna je Zenica studentarije sa Odsjeka za turski jezik i književnost, pa može da provjeri.

Nema komentara:

Objavi komentar