28.8.13

Odabir knjiga - Crvena

Crvena je boja vatre i krvi, povezana je sa energijom, ratom, opasnosću, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strasti, željom i ljubavi.

Dario Džamonja - Priče

Dok je Džamonja imao svoju pretposljednju stranu, tada sam kupovao "Slobodnu Bosnu". Zapravo to je bio jedini ozbiljni sedmičnik koji sam ikad kupovao i to samo zbog jedne Džamonjine priče.
Džamonjin jezik je iskren, direktan, lagan, kratak i postojan.
Iskrenost je teško dostignuće, ponaročito kod pisaca, Pričajući i sa ljudima, vidjet ćete da je i tu situacija ista. Ipak iskrenost se može osjetiti i čuti kod ljudi. Može i kod pisaca, a najbolji primjer za to je Džamonja.
Direktan ili indirektan - tu se književni jezik dijeli na zanimljivi i nezanimljivi. Tako je Orvel morao osmisliti cijelu farmu da bi prikazao političku strukturu jedne zemlje. Džamonja ne mora; on je prikazao cijelu strukturu svog života, bez ijednog jedinog kokošinjca.
Toliko je lagan da se može konzumirati uz sva mjesta za konzumaciju riječi - kafana, kauč, wc šolja, sjedište, bučna autobuska stanica. Džamonja ne traži puno pažnje.
Kratak, najveći broj priča nalazi se na jednoj strani formata A4. Još je zanimljivije kod dužih - čitajući ih, stvarno možete pomisliti da su one na jednoj stranici. Dužina i vrijeme čitanja je stvar percepcije - to najbolje znaju koji često čitaju, a imaju nesreću da moraju sve da čitaju. Tu je Džamonja opet majstor, njegovo se može gutati brzo. Jako brzo.
Postojanost je i najveći razlog zašto je tu. Džamonja i njegove slike opisane riječima ostaju dugo urezane u memoriju. Izlaze jednostavno i spontano, same od sebe. Samo zato što su iskrene, direktne, lagane, kratke i postojane.

Nema komentara:

Objavi komentar