27.8.13

Odabir knjiga - Zelena

Zelena je boja prirode. Ona simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću.

Meša Selimović - Tvrđava

Snaga Mešinih riječi je u stalnom linkovanju njegovih riječi sa onim što je proživio. Nesretne životne okolnosti koje su ga pratile napravile su od njega jednog od najboljih pisca u nas. Imamo sreću što nas je častio riječima dijeleći svoje strahove, doživljaje i emocionalna previranja.
Tvrđava je postavljena kao najjača ljubavna priča ikad, esencija svega ljudskog i drugarskog što se može (a i ne mora) desiti između muškarca i žene. Na Tvrđavi padaju svi današnji (i nekadašnji) ideali pomenutog odnosa koji se temelje na materijalnom, na koristoljublju, na neminovnosti zajedničkog života i na svim ostalim konvencionalnim principima i pristupima odnosu.
Jačina muško - ženskog odnosa u Tvrđavi je naupitna; ona lomi sve okolnosti kroz koje Ahmed prolazi, a u nas znaju biti teške ponaročito ako ih postavimo onako kako ih je Meša postavio. Dodatni ispit odnosa je i njihova nacionalnost, što Tvrđavi daje besmrtnost u predjelu svijeta u kojem živimo.
Daleko od svih nobelovih scenarija, Mešina veličina je pronašla svoj. Ako se uputi do nas samih kako treba, Tvrđava može biti silna građevina koja ne da nijednoj društvenoj i kvazidruštvenoj pojavi da je sruši. Tu je nebitan i nobelov scenarij, pred Tvrđavom sve pada u jarak, a ona ostaje kao bezvremenski monument ljudskoj emociji, drugarstvu, ljubavi i istrajnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar