24.10.16

Sara Renar - Tišina (2016.)

Treći album Sara Renar pojavio se na deezeru desetak dana prije zvaničnog objavljivanja. Uvodni singl "Tišina" je već prezentiran video spotom i već je privukao dosta pažnje.


Za one koji do sada nisu primjetili Saru možemo je opisati kao mladu kantautoricu iz Zagreba koja polako osvaja alternativnu muzičku scenu. Arhitektica po zanimanju, svira gitaru, pjeva i koristi elektronska pomagala. Za troškove snimanja prošlog albuma prodala je auto i osvojila Porina. Ovaj album je dijelom finansiran od strane izdavača Aquaris Recordsa i donekle joj umanjilo troškove. Da li će od njega kupiti novo auto, vidjet ćemo.

Sara Renar je u suštini muzički jednostavna. Harmonije i melodije su jednostavne, ali u svemu ostalom što čini muziku i što joj daje čar Sara je puno iznad većine autora danas. Atmosfera albuma, pažljivo izabrane slike i crtice u tekstovima i boja glasa stavljaju "Tišinu" u red iznimno zanimljivih ostvarenja ove godine. Melodije ispjevava ležerno i nenametljivo i efektima im pojačava prisustvo i pokazuje sve mogućnosti čiste melodijske linije ako je u rukama pravog majstora. Čistu melodijsku liniju možemo uporediti sa šibicom, jednostavan minimalistički oblik, ali u rukama majstora od njih se mogu napraviti čuda. Sara jeste majstor, nenametljivi i stvarni. Da se voli igrati sa melodijama svog glasa dokazuju i dvije verzije pjesme "Tišina", jedna koja nosi album i druga oskudnija instrumentima, građena samo na elektronskim radovima na glasu. Evo glavne verzije i spota koji je objavljen prošle sedmice.


"Tišina" će definitivno nositi album i biće glavni Sarin adut u vremenu koje dolazi. Pjesma je upravo onakva kakvu smo opisali gore - jednostavna, a prepuna muzike.

Ležerni glas i tematike pjesama usko su vezane sa muzikom i stalnim nadgradnjama svake odsvirane melodije. Ritam riječi se savršeno uklapa sa muzikom. Album se nije izgradio svirački, kao prethodni albumi, ali nije ni otišla potpuno u elektronski svijet - taman je negdje između. I zbog toga mi se jako sviđa - pjesme koje se mogu svirati uz gitaru, a snimljene su sa puno elektronskih efekata.

Monotoniju nagomilane elektronike razbija naglim prelazima i jačim dijelovima pjesama. Ti dijelovi dolaze naglo i snažno razbiju strukturu.

Zadnji put sam bio očaran albumom početkom ove godine. Teško je i naći ovako kvalitetan i iskren uradak i vrijedan je svake pažnje. Slušajte Saru, strašna je!


Cijeli album možete preslušati na Deezeru (OVDJE) .

Nema komentara:

Objavi komentar