10.1.15

Šifre za akorde

Internet je odavno postao mjesto na kojem možete naći sve, kao buvljak na kojem ne morate ništa platiti.
Ne tako davno pjesme su se "skidale" sluhom. Princip je - puštaš pjesmu, sjediš našiljen sa gitarom pored zvučnika i hvataš šta se može uhvatiti. Ono što se ne pohvata, hvata se premotavanjem kasete i ponovnim slušanjem ili savjetom nekog od starijih kolega.
Skidanjem pjesama razvija se muzički sluh i pamćenje. Kod sviranja gitare i pjevanja najvažnija je akordacija (harmonija). Akorde danas ne morate "skidati" slušanjem nego ukucavanjem na internet pretraživaču.
Ono što predstavlja mali problem u ispisanoj akordaciji u tekstu su šifre. Akordi se pišu u šiframa, šifre treba poznavati pa ćemo ovdje ukratko objasniti. Problem standardizacije šifri za akorde je davno riješen, ali zbog lakog pristupa internetu i nepoznavanja te standardizacije mnogi autori koji ispisuju akordacije koriste oznake koje se drugačije i koje su se već ustalile.

Pop muzika (pod ovim izrazom podrazumijevam sve što je popularno) se zasniva na dva osnovna harmonijska roda duru i molu. Dur i mol akordi imaju tri tona - osnovni po kojem akord nosi ime, kvintu koja je ista i kod oba i tercu koja pravi razliku između njih. Kod njih već nalazimo razliku u označavanju. Standardizacija kaže da se durski akordi pišu velikim, a molski malim (u duru je velika terca, a u molu mala). Na internetu se obično obilježavaju istim slovima a kod mola se dodaje slovo "m".

Kod petozvuka (nonakorada) ispisivanje sa velikim i malim slovom čini se dosta lakšom i preglednijom. Razlika u postavci brojeva kod nonakorada je praktična - nona (9) je zapravo sekunda (2) za oktavu manje i kod većine akorada na gitari tako je i postavljena. Ipak ovi akordi se rijetko koriste tako da ih nećete često sretati. Evo malog tabelarnog prikaza na primjeru akorada na tonu "a".


Nema komentara:

Objavi komentar