1.1.15

Krevet od paleta

08. decembar 2013.

Ovaj post je namijenjen onima koji ne žele da daju ili nemaju dovoljno para za trošenje za namještaj. Post će opisati postupak sklapanja kreveta 160x200 u neodređenom vremenskom razdoblju, tj. dok ne bude gotov.

Drvo se iz BiH izvozi u druge evropske zemlje. Tamo se pravi namještaj. Ono što ostane smeća od drveta, to presuju i dobiju ivericu. Od iverice potom prave namještaj koji izvoze nazad vamo. Prosječni bosanac može priuštiti ivericu, a samo neki namještaj od punog drveta. Tako je i u narodu nastao izraz da je ljubav tolika da su škripali kreveti. Normalno da će škripat kad nam je namještaj od iverice, lohotan i nekvalitetan.
Rezultat kapitalizma - fino su uništili Krivaju i Šipad i sad nam uvoze ivericu. Od našeg cijenjenog drveta.

Krevet mi je potonuo na sredini, par noći sam spavao na stranicama dok nisam krenuo u akciju. A kad se zahukta, čovjek svašta novog nauči. Naročito ako mu je žao bacati pare. A najviše nauči kad nema para na bacanje. Doktor nauka, ako nema para.
Krevet se mora uzeti. I to dobar i izdržljiv, jer krevet nije samo za spavanje, da se razumijemo. Mnoge stvari se rade na krevetu. Sjedenje recimo? Da se razumijemo, ta akcija koju neću spomenuti je jako bitna za izdržljivost ove sprave.

Nema više madraca sa federima, svi su sa pjenom i ovaj moj 160x200 je jako skup. O okvirima od iverice da ne pričam. Nema ih ispod 400 maraka.

Da bi preveslo pohlepni kapitalizam, razmišljao sam lokalno i djelovao lokalno.


MADRAC:

Najbitnija komponenta za dobar krevet je madrac. Imao sam veliku sreću jer mi se kupovina madraca poklopila sa najjeftinijim danom u svijetu masovne kapitalističke konzumacije - Black Friday. Mudro sam sačekao par dana i maznuo odličan madrac u pola cijene. Čak sam dobio i garanciju od 25 godina! Pih, ta firma će definitvno propasti. Ne znaju na kakvo su tržište potrošača došli.
Djevojka me je još fino napomenula da ako se u roku od 25 godina išta nepredviđeno desi madracu da će ga zamijeniti. Pomislio sam kako bi bilo da mi za recimo 20 godina propadne madrac? Em što ona neće biti tu, em što ta radnja neće biti tu, em što se ja neću sjećati gdje sam ga kupio, em što slova na garanciji neće biti tu.
Bilo kako bilo, za madrac sam se iskeso. Boljelo je, ali opet manje nego da sam ga kupovao po normalnoj cijeni. Black Friday rules! Da sam ga kupio bilo koji drugi, taj dan bi dobio isti opis - Black.


OKVIR:

Feri me je počastila otkrićem. Otkriće se zove "paleta". Palete se koriste za prevoz tereta u kamionima, stacioniranje tereta u magacinima i lagerima i zadatak mu je mirno stajanje tereta. Ne radi se samo o loptama i košuljama, nego i o frižiderima, zamrzivačima, televizorima i svim ostalim teretima koja se transportuju.
Zbog zakona fizike, koje znam da sam nekad učio, raspored težina i pritiska na paleti čini je super izdržljivom. Kad vidite palete, znajte da gledate snagatore koji cijeli život nešto nosi na sebi, a izgledaju tako mali i nebitni. Kao oni robovi koji su za Keopsa pravili piramidu i ostala čudesa za Ramzese, a nisu dobili niti jednu sliku na onako slikovito isklesanim zidovima. Još su te isklesane slike postavljali na građevine. Koja sramota za shvatanje antičke civilizacije. Robovi su gradili po Egiptu, ne faraoni!


Snagatori

Mi smo malo napredniji za takva shvatanja. Paletama smo dali odličnu poziciju i masovnu korist. Ne mislim samo na držanje tereta. Na sveznajućem Guglu ukucajte "namještaj od paleta" ili "krevet od paleta", kliknite na opciju na pretragama "images" i bićete ugodno iznenađeni viđenim. Baš kao i ja.
Najbolje me naložio ovaj:



Nako je stilski ušminkan, volio bi ga u stanu. Sa ovakvim krevetom, cijeli stan bi bio stilski ušminkan.

Onda smo ja i Feri odma na portal za prodaju, kupovinu i oglase. Nađemo majstora Izu sa oglasom "pravim palete". Nazovem čovjeka i dogovorimo se da se vidimo.


IZO MAJSTOR:

Izo živi na putu za Željezno polje. Živi u kući sa porodicom. Živi od paleta. U pravljenju paleta je najbolji kojeg sam upoznao.

Nije se iznenadio kad sam mu spomenuo za šta mi trebaju palete. Kao neki koji su padali od smjeha.
- Palete na namještaj? Ti stvarno nisi normalan.
Puno vremena treba proći dok se konačno ljudima ne posloži u glavi da je potrošački svijet u kojem živimo napravljen od pohlepe velikih i u tu svrhu će te uvjeriti da je kvalitetno jedino ono što ti oni prodaju, makar bombardovalo reklamama i kad dođete na ovaj blog. Od reklama ne možete pobjeći, tu su da govore šta valja i šta trebate kupiti, a valja samo ono što prodaje onaj koji plaća reklamu. Ono što se ne prodaje u njihovim radnjama, ne valja. Paleta za krevet? To niđe na svijetu nema!
Izo je izvozio palete za namještaj u Švedsku. Eto, ima u Švedskoj i više niđe nema.

Izo je čovjek koji živi od svog rada. Za razliku od fabrika namještaja od iverice, ovaj čovjek pravi sve u punom drvetu, po svim narudžbama klijenata. Nije skup, u poređenju sa ivericom od 400 maraka, Izo je kineski prodavač sa njemačkom kvalitetom proizvoda.
Što je najbolje sa takvima se lako dogovorit. Dogovor je pao za osam paleta (dva sprata), fino i glatko obrađenih, spojnice za palete (šarafi i titlovi), farbanje sa zaštitom u bijeloj boji i dodatne letvice sa strane za fiksiranje madraca.


14. januar 2014.

Kako je objašnjeno u prvom dijelu ove priče, krevet od paleta rješava većinu problema koje nameće kupnja namještaja u salonima - iverica koja se ne može pojačavati šarafima, cijena i relativno kratak rok trajanja. Palete nadomještaju sve to, s tim što za ovo zadnje treba vremena.
Estetska strana paleta je segment kojeg se većina ljudi premišlja. Evo par mojih fotki, ostale guglajte, pa možete dati svoje mišljenje. Meni izgledaju super.

Obične palete izgledaju ovako:



poslovično i ružno. Budući da im je posao irgetarenje, njihov izgled nije baš poželjan kao kućni namještaj. Međutim, ako se prefarbaju, imaju privlačan i seksi izgled:



Ova lajsna sa strane je dodana, nije dio standardne palete.

Za transport kreveta od paleta 160X200 većina salona imaju besplatan prevoz. Ipak nije zgoreg prikazati da ova kontrukcija može stati i u auto:



Sklapanje ne zahtjeva čekić, brošuru, titlove i sat vremena. Krevet je sklopljen za pola sata golim rukama. Daske ispod paleta su dio moje borbe sa kamenim prilazom kaminu. One će biti skraćene:



Prije nego se postavi madrac, na krevet se može staviti neka vrsta zaštite između madraca i dasaka. Mnogi stavljaju spužvu, ja sam se odlučio za najlon u kojem je pakovan madrac. Po postavljenom najlonu madrac je klizio kao ljetne gume po ledu:



Poslije toga prekrivač, jorgan (dva jorgana, zbog konstante isključivanja grijanja u Zenici) dva jastuka i taj rad!

Krevet je plaćen 150 maraka, sa mojim prevozom. Ako ga uporedite sa salonskim namještajem, shvatit će te da je veslanje kapitalizma moguće, bez odricanja i sa stilom.

Palete je radio i farbao Izo iz Željeznog Polja. Palete su od punog drveta. Evo i njegov broj 00387 62 274 087 za slučaj da poželite nešto slično. Nečeg sličnog ima, proguglajte i vidjet će te da se palete danas masovno koriste kao namještaj.

Nema komentara:

Objavi komentar