29.4.14

Teme mjeseca - april 2014.

BEL CANTO U BNP: dok se jedan red montera kulture u Zenici prsi sa skupo plaćenim predstavama iz Srbije i Hrvatske, a drugi koncertima zvezda i zvijezda u Areni, pravi zenički sastavi pune salu BNPa. Ekipa iz Bel Canta je pokazala da je vrijednost u nama i u publici koja ju prepoznaje. Sigurno je da će nastaviti pozitivan smjer u budućnosti, pa da se jednog dana obrazli pokažu i u Areni.

www.centar72.ba: internet je sastavni dio društvenog života. To polako shvaćaju i gradske institucije i konačno su počele davati prostor na internetu za brzo i javno rješavanje problema u zajednici. Optimizma naravno mora biti.

Trebalo bi da funkcioniše

KIŠE: "moli se april da ne glumi oktobar" - padao sam od smjeha. Cipele, hlače, jakna i kapa. Ako se nastavi ovakav trend moglo bi se i na Vlašić u junu na skijanje, a na more u decembru. Šta uraditi? Govorili su donedavno da ne idemo autom ako se može biciklom i da gasimo sijalice kad izlazimo iz WCa; danas ne možemo nigdje biciklom i palimo svjetla u po bijela dana.
Jedina pozivitna stvar koju sam dobio od kiša je još jedna opčinjenost na djelo Pink Floyda. Strašni su.

TAKMIČENJA MUZIČKIH/GLAZBENIH ŠKOLA: budući da sam aktivni sudionik muzičkog obrazovanja malih moram i ovo spomenuti. Ovogodišnja takmičenja muzičkih škola dala su dobre rezultate u svim kategorijama. Ističu se nagrade koji su pokupili zenički solfeđisti, srednjoškolka Melika Buza i klarinetistice iz Begov Hana (moje škole) u Srbiji, te Vedran Vujica, Zeničanin i student sarajevske Akademije koji je dobio nagradu u Omišu na takmičenju gitarista.
Tužno je što su navedena postignuća ostvarena preko granice. Za nadati se da će u skorije vrijeme i jedan od naših gradova imati internacionalno takmičenje na koje će dolaziti komšiluk i hvaliti se rezultatima. Ova takmičenja nisu skupa i djelimično se samostalno finansiraju.

Nema komentara:

Objavi komentar