6.3.14

Peugeot 308 - zlatni ljepotan

Na sajmu automobila u Genevi izglasano je evropsko auto godine - Peugeot 308. Francuski ljepotan je neprikosnoveno uzeo prvo mjesto ispred dva tehnološka pionira - BMWa i3 i Tesle S čiji je glavni adut bio električni pogon. Peugeotov aduti su bili unutrašnji prostor, tehnološka rješenja u enterijeru i masa koja je reducirana još širom upotrebom plastičnih dijelova.

Zlatni ljepotan
Vidljivo je da automobilska industrija polako i nezaustavljivo ide prema čistijim i ekonomičnijim verzijama. Iako sam doživio malo razočarenje pobjedom konvencionalnog pogona koji troši ono malo zalihe nafte koje nam je planeta ostavila u amanet, koji bogati ionako bogate naftne oligarhe i zagađuje zrak koji dišemo, naposljetku su mi zadovoljstvo priredili električni nosioci medalja - srebrne i bronzane. Ispod njih se nalaze ostali dizel-benzinci koji su daleko od nosioca medalja kao Hamilton od Vettela.

Tesla S - bez katalizatora, filtera za gorivo i
sličnih dijelova
Tehnologija automobila na električni pogon polako napreduje. Trenutno nisu mogli ništa francuskom ljepotanu, ali u skorije vrijeme sigurno će jedan od takvih postati automobil Evrope.
Mi imamo dva pogleda na evropsko auto godine - prvi je da će prosječni bosanac moći kupiti automobil godine 2014. za desetak godina. Drugi - da ćemo jednog dana moći instalirati privatnu vjetrenjaču u avliji, iskoristiti vjetar i tankati auto kućnim proizvodom. Istina za dvadesetak godina, ali i to je nešto.

Uz BMW i3 dođe punjač

Nema komentara:

Objavi komentar