3.1.14

Ublehe i ublehaši

Ubleha - prevara, laž. Ublehaš - prevarant, lažov, po pravilu ima dobru ćupriju.
Imati ćupriju - znati ispričati ublehu kao istinu. Porijeklo sintagme je najvjerovatnije nastalo iz izraza "preveo žednog preko vode".

Vidovita Džemila gleda u kašike da bi ljudima dala životne savjete. Što se nje tiče može gledati i u viljuške, ali cijena usluge je ista. Nadriljekarstvo, bioenergija ili bilo koji drugi oblik metafizičkog "prosvjetljenja" je ubleha. Kašika nikad ne može reći da li se trebate razvesti od žene, nit kamen može dati energiju od koje ćete moći ganjati Džokera. Falinka ljudi je nedostatak samopouzdanja i vjere u sebe.
Gledanje u kašike i viljuške, karte i toz je stara tradicija prema kojoj niko nije imao ništa protiv osim religije. Kad se nije pojavila uplatnica i telefonski broj sa nenormalno skupim impulsima, postala je ubleha. Religija je imala takođe svoju tradiciju u vidu zapisa, ali se i dan - danas čuva uplatnica. Te ublehe se plaćaju kešom.
Ne tako davno u Sarajevo je došao najveći ublehaš svih vremena - Torabi. Prodavao je vodu koja liječi bolje od svih poznatih medikamenata, pipao ljude po glavama izgovarajući molitve da ih prosvijetli ili šta li već, a sve u dogovoru sa njegovim jaranima marsovcima. Da smo imali čitača usana na TV prijenosu kad je dodirivao glave najvjerovatnije bi dešifrovao brojanje glava i množenje za prodatim ulaznicama. Naravno da će brojati, da ga ne bi neko od domaćih ublehaša zezno za dnevnicu.

Brojanje glava i množenje sa cijenom ulaznice

Iz svih navedenih primjera ubleharstva vidi se da je ono profitabilno. Ubleharenje je poseban način uzimanja love, za šta treba dobrog dara. Vazda postoji neki mali crv koji burgija našu maštu i pamet - burgija na centru za mlaćenje para. Da je lako biti ublehaš, bili bi svi. Za to treba velikog dara i dugogodišnjeg ublehaškog iskustva.


Nema komentara:

Objavi komentar