21.12.13

Imperija uzvraća udarac

Od manipulativnog napada na dva tornja, SADu je išlo kako treba. U ime borbe protiv terorizma vladajuća garda je uspjela za sebe prigrabiti veliko bogatstvo - proizvodnja heroina u Afganistanu je skocila tri puta tako da je trenutni profit 950 miliona dolara. Sadamova i Gadafijeva nafta i nametnuto poskupljenje je donijelo nemjerljivo bogatstvo, toliko da im je pokojni Čavez postao nebitan. Ekonomska kriza i MMF učinili su ih tihim carem na globalnom planu. Od vremena političkih i ekonomskih malverzacija od Prvog svjetskog rata nisu imali ovako jaku poziciju. A onda je došla Sirija.
Putinove namjere su slicne kao i američke. Samo nam je bitno da se tu napravi balans. Svaki apsolutizam i to na globalnom planu je štetan.
Malo ranije, Putinov je pokazao lik babe zaštitnika za bjegunce pravednike.
Novi raketni balistički sistem TOPOL M, dovoljna da ameri štitove moraju postavljati po Českoj i Poljskoj. Kad je SAD postavio, Putin je oglasio da će te rakete staviti na vozove i učiniti im mobilnim i brzim.
Onda zubi u Siriji i konačni dokaz svim rusima da je Gorbačov bio reformista ublehaš.
Sada Ukrajina. Krenulo je lančano i na ostalim sektorima - Mađarska je otjerala MMF u sto hiljada peršuna, Erdogan je smirio plaćene huskaše (pokazalo se na primjeru Gadafija da ne mogu mnogo ako nemaju NATOa da ih pokriva), Brazil je otkazao Boing zbog američke špijunaže (zato je Putin pripazio Snowdena). Sve u svemu ruska dominacija pravi jaku opoziciju američkom kapitalizmu i imperijalizmu, kao prije stotinjak godina. Historija se ponavlja. 
I nema bojazni da ce se toliko otići u krajnost pa zapucati. Na primjeru Sirije vidi se da samo potežu konop.
Nama ostaje da se svađamo oko nacionalnih interesa, onih 100 eura za psa lutalicu, kapitalističkim ispustanjem hemikalija (upalio je filtere - sunce se vidi) i da se i dalje zadužujemo kod MMFa.
Balans se polako stvara. Naša sreća je da ga nije bilo devedesetih.


Nema komentara:

Objavi komentar