17.9.13

Popis čega?

Kako bosanac čeka popisivače
 Ja bi htio da sam bosanac. U okvirima koji postoje, jako je teško. Moguće je, ali haman da nema smisla.
Oni popisuju stanovništvo. U Ustavu piše da stanovništvo čine bošnjaci, hrvati, srbi i ostali. Nije popis kriv što ne mogu biti bosanac, kriv je onaj koji je pisao Ustav. A tim dedama koji su ga pisali, imam puno toga zamjeriti.
Najviše od svega ljuti što te dede, sve mi se čini, zamjenjuju nove dede. Njihova ideologija je jednostavna - da se potrpaju u svoja stada i mirna Bosna. Jel bogati, tako se govorilo i početkom devedestih. Potrpali smo se u stada, samo što ne bi "mirna Bosna".
Sad hoće ponovo, jel? Uporne su nove dede, nemaju pametnija posla nego popisivati stanovništvo koje nema opcija osim da uđu u stada. Mislim imaju, ali haman da to stvarno nema smisla.
Od svega apsurdnog tu, najapsurdniji je momenat istovjetnosti vjeroisposvijesti i naroda. Dede su izračunale da svoje narode mogu bolje plašiti univerzalnim zakonima religija. Iako se recimo učiteljica Sabina preziva Hrvat, a veliki broj bosanskih katolika Bošnjak, oni imaju svoje ideje. Imaju, ali stvarno, ali stvarno nemaju smisla.
Zato ću se ja odlučiti da budem recimo bošnjak katolik. Ili recimo hrvat pravoslavac, srbin ateista recimo. Ostali musliman, hrvat budista, smislit ću nešto kad mi dođu na vrata. Jedino mi to ima smisla.
A za bosance treba čekati, valjda i doživimo da možemo reći ko smo i šta smo. To bi isto imalo smisla.

Nema komentara:

Objavi komentar