4.12.13

Psi lutalice i čudni ljudski argumenti, II

U posljednje vrijeme neke .ba adrese vrve od fotografija ubijenih pasa. Dakako, određene skupine dobro pripremaju javno mijenje za nadolazeće izmjene zakona o psima lutalicama.
Nekima odgovara postojeći zakon. Dobra državna lova, lova od stranih organizacija, a sve preko leđa običnih ljudi. Fotografijama se udara na duboku ljudsku emociju - simpatisanje na one koji se ne mogu braniti.

Evo još nekih čudnih natpisa koje vise na internetu ili se provlače između redova:
  • "Ma neće ništa oni, skroz su bezopasni" - napad na djevojku u Sarajevu (2012.) - vijest je objavljena na www.jutarnji.hr. Simptomatično je što su tih godina o takvim problemima izvještavali najčešće komšijski mediji. Naši, ponaročito oni koji sada objavljuju slike ubijenih pasa po BiH nisu. Zanimljivo bi bilo dobiti izjavu od ove djevojke.
Video
  • "Trebaju azili za pse, sa punom medicinskom njegom i prismotrom, dobrom hranom i toplom vodom, koje psi lutalice zaslužuju". Evo recimo jedan fotka iz haškog azila. Svaka sličnost sa psima je slučajna?
Rahatluk u azilima
  • "Ne želimo da mijenjamo postojeći zakon, dobar je" - da je dobar, ne bi oni u parlamentu digli guzice džaba. Nisu ih dizali zbog puno gorih stvari, a ovo ih je nadiglo. Nije niko ništa glasnije nije ni predložio od zadnjeg povećanja paušala.
  • "Ljudi su ovdje okrutni i bezosjećajni prema psima" - da su u Kini, prema njima bi se odnosili kao prema dobroj šnicli - istucali je kuhinjskim čekićem i na roštilj. Ovdje žive, jedu i dišu, to ako ugrizu, normalno da će dobit kišobran po leđima.
  • "Fotografije ubijenih pasa su strašne" - ukucajte na guglu "children bitten by dog". Za one koji imaju bolji želudac nek probaju "children killed by dog". Ili nemojte!

2 komentara: