3.12.13

Amila Kahrović - Posavljak: znanje, kultura, nauka i umjetnost kao kolateralna šteta novih intelektualaca

Strašno i mučno je gledati. Od svih nebuloza koje se ne mogu ni prenijeti preko tastature najviše boli to da je ova Pojava magistar književnosti.
Gluho i ćoravo bilo.
Magistri su intelektualci od prije bolonjske mašine. Bolonjski proces koji daje ovaj tip pojava naziva ih Masterima. Nemoguće je da sa sarajevskog Univerziteta dođe ovo. Znam da bi je Vešović odležao pri prvoj rečenici, makar je branilo hiljadu strašnih jahača sa turbanima.
Novo vrijeme i hiperproduktivna intelektualizacija omladine daje zapravo kontra efekat. Studenti, malo što mogu da plate, malo što im treba "papir", postaju magistri. Naša Pojava, malo što je žena, malo što je pokrivena, postala je simbol "novog" znanja i intelektualizma. Kakvog, možete sami procijeniti.
Tračak svjetlosti daje drugi "sagovornik" (Aida Krzić) Pojave u klipu, sredovječna žena, koja je odustala od nadglasavanja sa Pojavom. "Sagovornik" vidi s kim ima posla i pokušava da joj na lijep način ne dozvoli dalje blamiranje. Pojava svaki argument opozita nadglasa (bukvalno) i zaobilazeći kućni odgoj ne da joj da zucne. Zna li ne ona da se stariji moraju slušati? To babo i majka uče kod kuće.
Krivo mi je što se na klipu ne vide i ne čuju ostali gosti. Nekako mi se čini da bi svaka riiječ od njih u poređenju sa rečenim, zvučala kao ajnštajnova formula.
U ime žena, pokrivenih žena i svih studenata koji zadive znanjem, kulturom, odgojom i umijećem govora, nadam se da je ova Pojava jedna i da je više nikad nećemo moći ni vidjeti ni čuti. Zaozbiljno - daje jako lošu reputaciju svima u studiju i na studijima, iako to mnogi od njih ne zaslužuju.

Moja reakcija na vlastiti post: Fatmir Alispahić i njegov intelektualizam.



Nema komentara:

Objavi komentar