5.12.13

Parking mjesta

Cilj opravdava način
Parking kod šoping centra je zahvalan iz nekoliko razloga. Iz Crkvica se može fino ostaviti auto i krenuti pješke u čaršiju, bez nepotrebnog gubljenja vremena tražeći parking po gradu.
A onda nekim danima taj parking postane nevjerovatno pun i svako parking mjesto je rijetko i vrijedno. Najgore je kad veliki guzlati automobili pređe najnormalnije jednim točkom na drugo parking mjesto. Bezobrazluk do kosti.
Nakon teškog manevrisanja, kad se napokon ubaci auto na parking mjesto, shvati se da se ne mogu dovoljno otvoriti vrata da normalno izađete iz auta. Dovoljno za znoj i lagani rast krvnog pritiska.
Dimenzije parking mjesta su problem koji nas prati već dugi niz godina. Ustvari, nisu oni problem, nego dimenzije automobila. Primjećuje se da su auta puno veća nego prije.
Uzmimo za primjer Golfa, neprikosnoveni komad metala koji služi za prevoz od tačke A do tačke B. Golf je gotovo mitsko stvorenje, zbog svoje ekonomičnosti i pristupačnosti dijelova; institucija materijalne i kulturološke vrijednosti; materijalne jer je isplativ, kulturološke jer bosancima je najbolje najjeftinije. Ima i dugu tradiciju pa je možemo pratiti.
Elem, evo šta kažu cifre. Prvi Golf 1 (1974.) je imao dimenzije - dužina 3,7 m, širina 1,6 m. Golf 2 (1983.) je narastao na 3,9 u dužinu dok je širina ostala ista. Dalje, Golf 3 (1991.) - 4,0 x 1,6 m (ni ovaj se nije širio), Golf 4 (1997.) 4,1 x 1,7 m, Golf 5 (2003.) 4,2 x 1,7 m, Golf 6 (2008.) 4,1 x 1,7 m (kao i četvorka). Uzmimo još dvije činjenice u obzir - vrata su veća, kao i auto koje je parkirano pored vas. A govorimo o gradskom automobilu.
Dalje, SUV (Touareg je širok 1.9 m), generalno veći automobili (novi Pasat 1,8 m) i dobit ćemo solidno povećanje dimenzija vozila u zadnjih 40tak godina. Dodajmo tome i realne dimenzije otvorenih vrata, imat ćete širinu koja naveliko prelazi normalne dimenzije parking prostora.
S druge strane dimenzije parking mjesta su preuzete od stare države i stara su koliko i prva parking mjesta. Dimenzije su 5,0 x 2,2. Takve su godinama.
Dok nekome ne padne napamet da se parking mjesta povećaju, još ćemo se znojiti polako otvarajući i prislanjajući vrata na komšijsko vozilo, uvlačiti dah kad izlazimo iz auta i psovati u bradu onima koji pređu na drugo parking mjesto. 

2 komentara:

  1. hej u pravu si za ljude iz crkvica koji ostavljaju auto kod Trznog centra da bi isli na kafu u carsiju, znam mnogo takvih i to je sasvim normalno i treba da bude tako, nek ljudima bude lakse....uostalom ima i podzemni parking, ima mjesta za sve.... jedino sto i meni smeta su ta auta koja zauzimaju po 2 mjesta kad se parkiraju, ja u tim slucajevima nemam pardona nit pazim na tudju imovinu.... jebes budalu, samo ostro :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jarane naslonim se ja vratima kad ostavi auto da ne mogu ući drugačije, ko ga jebe. ako mu je mrsko prohodat 50 metara, onda nek se malo zamisli

      Izbriši