29.11.13

Memorandum za pse lutalice

Želimo pse dostojne čovjeka

Memorandum za pse lutalice - prijedlog za rješenje problema pasa lutalica.

Prvo, zašto je to problem? Psi lutalice su se pokazali na nekoliko načina dosta teški za kompromis i neupućeni u normalno funkcionisanje društvene zajednice. Grizu ljude i gume, prepadaju pošten svijet, ne samo kad se vraća sa teravije, nego i sa džume. U po bijela dana obavljaju nuždu na otvorenom, vode ljubav na očigled prolaznika, bez imalo stida ili osjećaja nelagode. Takođe, hranu ne kupuju u prodavnici, nego raskupusaju kontejnere i prerove sve živo ne bil našli nešto džaba, bez da rasuto vrate nazad gdje su našli. Tako ne plaćaju porez, kojeg mi svi plaćamo. I onda traže budžetska sredstva za svoje zbrinjavanje?
Ovaj prijedlog rješenja problema pasa lutalica je pokušaj uspostavljanja normalnih društvenih odnosa između njih i ostatka biološke zajednice.
Da bi Memorandum bio primjenjiv, moraju se angažirati nevladine institucije koje štite prava pasa lutalica, jerbo se one često proklamiraju kao "oni koji govore za njih", a onaj koji poznaje njhov jezik nam je bezuslovno potreban.
Počnimo redom:

1. NVO sektor koji sebe smatra glasom pasa mora pod hitno uraditi sljedeće:
  • prevod krivičnog zakona BiH (zakon o napadu na tjelesni integritet individue, kao i kažnjavanje za počinitelje istog, uz dodatak da je napad na djecu kažnjiv pride i iz Helsinškog komiteta. Posvetiti pažnju i na grupne napade, kao i činjenicu da nespriječavanje istog podrazumijeva saučesništvo),
  • uraditi brošuru "kako živjeti s insanima" (širok spektar tačaka, uključujući pravilo neuznemiravanja poslije 23 sata, neulazaka u tuđe avlije pod bilo kakvim izlikama, kao i tačka glasnog i uznemirujućeg pozdravljanja u prolazu),
  • održati osnovni tečaj poznavanja saobraćajnih pravila (prelazak na pješačkom prelazu, griženje guma), i
  • upoznati ih s kućnom kulturom (pravilo desne strane na šetalištu, trčanje uz lavež za biciklistima je opasno za bicikliste, livade i dječija igrališta nisu mjesta za veliku nuždu i vođenje ljubavi) i bontonom (ovo nije neophodno).
2. Dati 60 dana za uradak istog, uz dodatnih 10 dana jer kod nas ništa nije na vrijeme. Nakon toga podijeliti psima materijal i obaviti tečajeve.

3. Nakon tog roka, službe za javni red i mir, socijalne i zdravstvene službe trebaju da urade evaluaciju navedenog i objave stručno mišljenje da li je provedba tačaka 1 i 2 uspješna, kao i da li su psi shvatili sve iz navedenih tačaka.

4. a) Ako bude uspješna: 
  • dati MUP-u na zadatak da pristupi izradi ličnih karata za pse lutalice,
  • obavijestiti CIK da izradi popise glasača sa rubrikom potpisa na otisak,
  • uraditi popis pasa, pa nek se naknadno doda na nedavno održani popis,
   b) ako ne bude uspješna:
  • nek Nermina nastavi posao.

1 komentar:

  1. "uraditi brošuru "kako živjeti s insanima" (širok spektar tačaka, uključujući pravilo neuznemiravanja poslije 23 sata, neulazaka u tuđe avlije pod bilo kakvim izlikama, kao i tačka glasnog i uznemirujućeg pozdravljanja u prolazu),"

    DOBRA TI JE OVA SEHA :))

    OdgovoriIzbriši