29.11.13

Psi lutalice i čudni ljudski argumenti, I

Jedini ljubimac koji može preživjeti u mojoj mahali

Psi lutalice i čudni ljudski argumenti:

  • "Smatraju da bi istrebljenje kod pasa prirodno pojačalo nagon za razmnožavanjem" - kad recimo ugine pas, mahalaški se proširi novost među čoporom čijeg je preminuli bio član? Tada vođa čopora pošalje telala u druge mahale, teritoriju drugih čopora, da im prenese poruku "ne vodite cunjanja, nego ljubav"? Kad se pojavi prva Venera, na isti način se ostali čopori obavijeste o novosti i upozore da više nema seksanja? Tako Majka priroda održava balans? Ako je to pravilo, zašto ih onda uopće ima više nego 2009. 
  • "Napadaju, grizu!" - šta drugo da rade? Šetaju mahalom, pozdravljaju komšiluk, starijim nose kese iz prodavnica? Malo da poguraju auto kad ne može upalit? Napadaju i grizu, to je ono što rade, zbog milion razloga. 
  • "Pobijmo ih sve!" - jah, grad sa 5000 leševa. Toliko bi nam pažnje dali svjetski mediji da bi se i devedesete postidile. Odvesti tijela negdje van grada? Kad bi se u budućnosti tu vršila iskopavanja, historičari bi otkrili da smo imali konc logor. 
  • "Udomimo ih!" - a kako su šta mislite ostali na ulici? Neko ih je imao, poslao u šetnju i više se nisu vratili? Zato ih ima toliko, neki udomitelji bi "popustili". Udomaljavanje jedino uz stalni monitoring neke službe. 
  • "Sterilisanje" - čini li se vama da je od početka sterilizacije svaka skotna ženka upravo ona sterilisana? Jedina razlika od perioda kad se nije sterilisalo i ovoga sada je ta da sada većina ženki nosi minđušu, bila sa mladim ili u drugom stanju. Sterilizacije uz monitoring službe zdravstva. 
  • "Nemojte ih, fini su i slatki" - naravno, nedavno sam planirao uzeti retrivera, jer je za razliku od svih lutalica fin i sladak, ali se ne smijem usuditi jer mu je mahala puna kabadahija. Jedini koji bi mogao preživjeti među lutalicama, braniti se u svojoj avliji od njih, hodati sa mnom bez straha da mu za vrat ne skoči deset mongola je sivi vuk. Da li je on sladak i fin? 
  • "Ne poznajemo ih dobro" - poznajem ih puno bolje nego oni mene. Znaju li oni koliko košta nova zimska guma? Ili živci Albovca dok skuplja kore od mandarina 10 metara od kontejnera? Znaju li oni da ljeti ne mogu da vozim bicikl, nego se znojim u autu i plaćam gorivo od Crkvica do Centra? Da, ne poznajem ih, kako mi može pasti bicikl napamet? 
  • "Rješenja problema - DA, ubijanje - NE" - krilatica koju su smislili oni koji ne žele biti ni na jednoj strani. Za obe strane ova krilatica predstavlja ništa - za Šapu ona znači stanje kakvo je i sada, za Stop ugrizu znači da umjesto NE ubijanju, može reći DA humanom eutaniziranju. 
Gdje smo sada? Dok nam se zapadne komšije sikiraju oko homoseksualizma mi se borimo sa očajnom borbom nekoliko aktivista za lovu za sterilizaciju i radnim mjestima u azilima za pse sa jedne i borbom za djecu i ljudska prava sa druge strane. Obe strane imaju veliki motiv.

Nema komentara:

Objavi komentar