3.11.13

Fender Stratocaster 0001

Br. 0001
Legenda kaže da je neki lik bio kod David Gilmour-a u kućnom studiju i da je primjetio starog Fendera Stratokastera. Rekao mu je da se čini dosta starim, David mu je odgovorio da ne postoji stariji.
Prvi serijski Strat je u vlasništvu člana Pink Floyd-a. Na snimcima izgleda dosta ofucan, izgreban je na rubovima, boja mu je užasna, ali nije loše za gitaru staru 59 godina. Fercera kao sat.
Stratokaster Johna Frusciante - a je '62. godište. U periodu kada nije svirao u Pepersima sredinom devedesetih (kada je više volio žuto nego bilo šta na svijetu) ostavio ga je u zalogaonici. Anthony i Flea su ga otkupili i poklonili mu ga kad se vratio čist u bend i do dana današnjeg na njemu snima i svira. Sreća da ga nije pronašao niko kome bi bila samo artefakt u kući; za one koji sviraju znaju da postoji posebna povezanost sa instrumentima, produženi jezik kojim se govori. Zato ga je i spašavao iz zapaljene kuće. Na gitari su vidljivi tragovi sviranja trzalicom, boja je izgubila nijansu.
To se ne vidi na čuvenom Hendrix - ovom Stratu bež boje kojeg je zapalio na bini. Ako je instrument produženi jezik, onda je njegov bio jak i vatren - kao i većine antiratnih galamdžija toga vremena. Najprepoznatljiviji mu je onaj bijeli sa Woodstock - a.
Crveni Strat koji je i zaštitni znak Dire Straitsa ima serijski broj 80470. Mark je dosta pedantan, pa mu izgleda kao da je nov, iako je isto godište kao i John -ov. Njegov pedantni kolega Eric ih ima na tone, iako je zauvijek uprljao svoju poziciju ovdje Ibanez Stratocasterom. Negdje u dubini duše čekam i da prosvira kineski Stratocaster, pa da ga se zauvijek odreknem.
Razloga su dva: institucija Stratocastera postoji, velika je u svakom smislu, dala je pečat jednoj muzici, izrazu i jeziku. Drugi razlog je što u stihu "...još da imam Fendera vidio bi svirke..." Džoni definitivno nije mislio na eventualne buduće Ibanezove kopije.

Nema komentara:

Objavi komentar