20.10.13

Odabir knjiga - Šarena

Da nema kombinacija, ne bi ni bilo boja

Mihail Bulgakov - Majstor i Margarita

Bulgakov je jedini pisac koji je naljutio Staljina, a nije umro u Sibiru. Priča se da ga je Staljin nazvao čim je čuo za rukopis, da su pričali jedan sat i da se na tome završilo. Roman nije objavljen, a Bulgakov je nastavio živjeti sa porodicom u Kijevu.
Roman je kakofonija svih pravaca i žanrova. Preteča nove pojave u umjetničkim izrazima u drugoj polovini 20. stoljeća - izražavanje svim postojećim izrazima.
Bulgakov je nemilosrdan i pravedan, maštovit i dovitljiv. Najbolji prikazi ovoga je pojava Vasilija Stjepanoviča. Pojavljuje se u momentu kada šejtanlučenje biblijskih vragova izmiče kontroli, kada priča postaje cirkus; on se nameće kao nadmen i ozbiljan lik koji sve shvata hladno i ozbiljno. I taman kad se pomisli da je šejtanskim igrama došao kraj i da se pojavljuje neko razuman tu, Bulgakov i njega hladno otjera u ludnicu. Strašan je!
Pravednost je osnova glavne priče romana, viđenje stvari i događaja komedija, likovi su zanimljiviji od svih montipajtonovaca, radnja je kombinacija biblijsko - paganske mitologije u novom vremenu. Čini se da je motiv za cijelu priču đavolji bal, koji se te godine održava u Moskvi, ali to je ustvari ljubav, presveta i neuništiva stvar - ljubav između Majstora i Margarite. Majstor je pisac druge priče u romanu, priče o Ponciju Pilatu i njegovoj jerusalemskoj karijeri, koja se čini dosta odvojena od glavne priče, ali je zapravo dio nje. Ne preskačite je!
Margarita je žena, u cijelom biću, dama koja voli i kojoj život nema smisao ako nema ljubavi. U ovom romanu je jedna od najljepše opisanih ljubavi ikad. Ne propustite je!