6.1.16

The Revenant (2015.)

Mnogi od vas će se složiti da je Leo Di Caprio davno trebao dobiti Oskara. U jednom od prošlih članaka (Zašto Leo ne može dobiti Oskara) pokušao sam sam sebi objasniti zašto nije  i ako je ova procjena tačna Leo ga neće dobiti ni ove godine.



U sjeni dobro reklamiranog nastavka Star Warsa i dugo iščekivanog Hatefull Eighta pojavio se novi dragulj filmske industrije. "Reventanta" su stvorile odlična kamera, priča, atmosfera i Leova i Brodyijeva posvećenost likovima. Režisersko umijeće Inarritua je prvo što će vas fascinirati. Svaka scena u filmu ima istu atmosferu i isti način pričanja priče. Napad medvjedice na glavnog protagonistu filma uz savršeno proračunatu putanju kamere ostavit će vas sa pitanjem "kako ovo???". Efekat daha mevjedice koja muti kameru (cijeli film je sniman na temperaturi ispod 0 stepeni celzijusa) Inarritu će koristiti još nekoliko puta, ali ne previše. Putešestvije glavnog protagoniste će vam se možda činiti preduge, ali ostavljaju dovoljno vremena da sami naslućujete šta će se dalje desiti budući da je film oskudan dijalozima.

Priča je upravo razlog zbog kojeg mislim da će Oskar opet ispasti iz Leonardovih ruku. Radnja je smještena negdje u polovini pretprošlog vijeka, u jeku borbe SADa protiv domaćih indijanaca. Film obiluje brutalnim scenama (masovna ubijanja indijanaca, spaljivanje sela i silovanje indijanki). Leo ima plavu uniformu, ali i sina sa indijankom (koja je ubijena od strane SADovih snaga) i važna je karika u borbi između dvije strane. Još jedan film koji obiluje pravom istinom u jednom od najbrutalnijih genocida u historiji čovječanstva - istrebljenju oko 20 miliona indijanaca u Sjevernoj Americi. Iako se film fokusira na Leovog lika i njegovu intimnu priču, čisto sumnjam da će uspjeti postići veliki publicitet na tržištu SADa i poštovanje među prdonjama koji dijele Oskare.

S druge strane nama koji volimo dobar film ostaje što imamo Lea, Brodyja i ostale majstore koji su posvećeni svom poslu i kojima ne treba reklama da film dođe do ljudi. Ako ste ostali imalo nezadovoljni sa dva gore pomenuta naslova, pogledajte Reventant i imat će te potupuno uživanje u filmu, bez ikakvih zamjerki na priču, glumu, snimanje itd. (imam jednu naravno, ali je toliko mizerna da je nećete ni uzeti za zlo).

Živio Leo!

Nema komentara:

Objavi komentar