19.1.15

Nokia 3310

Malo je koji aparat u svijetu mobilne telefonije prepoznatljiviji od Nokie 3310. Telefon izuzetnih karakteristika za svoje vrijeme, izdržljiv i lijep.


Nokia je finska firma koja je svoju prvu seriju mobilnih telefona izbacila 1989. godina. Tadašnji mobilni aparati su više ličili na slušalicu i aparat sa brojčanikom starih telefona u jednoj spravi - sa istim karakteristikama, težinom veličinom.

Serija 3310 je projektovana u Kopenhagenskom pogonu Nokie. Prodaja je počela u septembru 2000. godine. U poređenju sa prethodnim modelom 3210 napredak je vidljiv u nekoliko stvari: smanjene dimenzije i masa, dodate igrice, poboljšana baterija. Model 3210 je prvi model koji nema antenu.

Nokia 3210
Napredak u "nevidljivim" karakteristikama su jako bitne. Jedna od njih je mogućnost pisanja SMS poruka sa mnogo više znakova nego prije. Na prijašnjim aparatima moglo se upisati samo onoliko znakova koliko je SMS mogao poslati, ali Nokia 3310 je mogla primiti 459 (tri SMS poruke) i slati ih u dijelovima, a po primitku na drugi aparat očitavala se kao jedna.
Nokia 3310 imala je mogućnost glasovnog biranja, ubačen joj je kalkulator, redizajnirana igrica Snake II (meni lično glavna asocijacija na 3310), opcija SMS chat, opcija komponovanja melodija za zvonjenje je mnogo šira, automatsko zaključavanje nakon određenog vremena (znate koliko to znači aparatu sa tipkama koji se obično drži u džepu) i prvi put su se mogli praviti posebni režimi rada.

Izdržljivost joj je ipak najznačajnija karakteristika. Ko je imao ovaj telefon zna o čemu se radi. Ako živite na 15. spratu možete ga pustiti niz stepenice do pridzemlja, sastaviti ga od otpadnutih dijelova i nazvati. Moj aparat je na derneku zaliven pivom. Nakon sušenja upalio sam ga i već je bio trijezan i spreman za rad.


Nokia 3310 na slici iznad koja je još u funkciji. Ovo je obična verzija, a postojalo je još nekoliko naprednijih verzija. Ovaj aparat možete kupiti i danas na internet prodajnim stranicama.




Nema komentara:

Objavi komentar