3.3.14

Zašto Leo ne može dobiti Oskara

Prije svega, šta je Oskar? To je nagrada američke akademije koja se dodjeljuje za iznimna dostignuća u svijetu kinematografije u jednoj kalendarskoj godini. Zašto je Leo ne može dobiti? Zato što nije amerikanac na filmu.
U svijetu kinematografije amerikanac podrazumijeva biti uzoran, pravedan, za iznimnim osjećajem za dijeljenje pravde, milom ili silom, u skladu sa temeljnom slikom amerikanca - da spašava svijet od zla. Tako se u Argu, koji je pokupio korpu kipića, spašavalo od zlih muslimana koji znaju samo da ubijaju nedužan svijet. Da se u Argu prikazivala problematika američke politike spram Iranaca, dobio bi šipak od Oskara.
Leo je fantastičan glumac, meni jedan od najboljih. Leo je glumio trgovca dijamanata u filmu o eksploataciji afrikanaca zbog materijalne koristi - istinski ljudski horor, bez očnjaka i crnih plašteva. Glumio je i mahnitog pljačkaša sa Wall streeta koji troši novac drugih ljudi, šizorfeničara na kojeg američki zdravstveni sistem ne djeluje, mafijaša koji nije sa Sicilije nego iz američkih mahala i još desetak uloga koji nisu fin prikaz amerikanca. Da li je ikada glumio dobrog amerikanca koji ostavlja brak zbog policijskog posla, rizikuje život djece da dismontira terorističku atomsku bombu, vozio avion u Perl Harbouru - nije. Da li je ikada ogrnut američkom zastavom, nako znojan u potkošulji, pucao po švabama i probijao pištoljskim metcima zidove - nije. I neka nije! Zbog toga i jeste glumčina. Pokušao je Leo sa J. E. Hooverom, ali taj film je jednostavno loš. Malo se pucalo, puno čuvalo za ruke sa muškom i malo se terorista pobilo.

Glumčina
Šta je Oskar? To je nagrada američke akademije se dodjeljuje za iznimna dostignuća u svijetu kinematografije. Šta Oskar nije? Nije nagrada koja može nagraditi Leov glumački talenat, šarolikost i stabilnost njegovih likova. Leo je mnogo iznad njihovih selfija, natakarenih osmjeha i šipaka.

1 komentar: