1.3.14

Dan nezavisnosti

Kao što postoji razlika između ramazanskog i kurban bajrama, katoličkog i pravoslavnog božića, uskrsa i vaskrska, dizela i benzinca, tako postoji između državnosti i nezavisnosti. Na ovaj dan 1992. godine građani BIH su referendumali i odlučili za nezavisnost zemlje od krnje SFRJ (ovaj izraz "krnja" je onomad bio aktuelan). Od tada je Dan nezavisnosti postao simbol nove BIH.
Dan državnosti je dan na koji je Titina partizanija 1943. postavila BIH kao državu unutar federacije zapadnobalkanskih fildžan država, priznavajući je kao i svaku drugu fildžan državu ovih prostora.
U oba slučaja, BIH je bila zajednica naroda. Samo, za razliku od današnje, imala je izraženiji osjećaj zajedništva, građanskog usmjerenja, bez jakih podjela.
Ipak, oba slučaja su samo preslikavanja državnosti i nezavisnosti Bosne koja su bila izgubljena okupacijama - prvo Turske, onda Austro - Ugarske i Kraljevine SHS. Bosna je postojala davno, čak i malo prije ovog jadnog komšiluka koji nas okružuje. Dok su se Duklja, Zeta i ostale mjesne zajednice zapadnog balkana borile da sašiju zastavu stabilne dinastije, naziv Bosna je već bio ispisan na ćagetima Bizantskih arhiva. Ako ćemo realno, nekako mi se datum potpisivanja povelje Kulina bana ili ustoličenja Tvrtka čini kao pravi datum obilježavanja državnosti ili nezavisnosti.
Sa jednim kvalitetnim datumom ovog tipa dobro bi zabiberili jadnom komšiluku, tupavim pripadnicima svih konfesija i Danu nezavisnosti SADa. Kad možemo, trebali bi.
Ovako, svako češkanje po glavi zbunjenog bosanca završava zaključcima koje nam nameću - jal na prekosavskim, prekodrinskim ili prekotaksimskim izvorima. A ima nas i prije SADa.
A, na kraju krajeva, ne bi se svaki put zbunili kad bi došla dva pomenuta datuma - da li je danas Dan nezavisnosti ili Dan državnosti.

povelja Kulina bana - 29 August 1189

Nema komentara:

Objavi komentar