9.1.14

Država i vojni rok

Cijeli rat Stari je bio u Armiji. Cijelo vrijeme se hvalio kako je pravio Državu.
Poslije rata, demobilisani RVI je bio bez posla, ali se i dalje hvalio kako je pravio Državu.
Kad se vratio u željezaru, ali ostao bez stana u kojem smo živjeli i dalje je govorio da je pravio ovu Državu.
Kad je u tih desetak godina nailazio na zatvorena vrata Službe za borce u vezi stambenog zbrinjavanja boraca i njihovih porodica i dalje je crven u licu ispred tih vrata govorio da je pravio Državu.
Kad sam mu rekao da mogu dobiti posao jedino ako imam štelu, rekao je: "Ne treba, ja sam ovu Državu pravio!". Ja sam mu tada rekao: "Joj Stari, jesi je i napravio...".
Nakon toga je prestao govoriti o Državi.

Saudijski islam izgleda ovako: Meka je u zlatu, kralj Abdulah živi u zlatu, dok nekoliko hiljada kilometara sjeverno u Gazi neki drugi muslimani umiru od gladi. U Arabiji je i jedan student iz Tešnja koji misli da nam Država nije dovoljno stabilna i da nam treba vojni rok. Valjda da čuvamo ovu i da nekad pravimo neku bolju Državu.

Ašćare fina kola
Kad je Stari ranjen 1992. tužnu vijest nam je priopštio Vojo. Stari je ranjen u Sarajevu i pričao je o Jovanu i Draganu koji su bili u akciji u deblokadi Sarajeva. U toj akciji kad je Država bila najranjivija nije bilo Fahdovih studenata da pametuju kako nekome treba vojni rok. Jer država koja se tada pravila je bila država za ljude, ne zna šačicu kvazipametna svijeta koji živi hiljade kilometara daleko od nas i njihovih kolega koji su svoju punoljetnu djecu takođe slali o državnom trošku po bjelosvjetskim metropolama da sa sigurne distance posmatraju kako se država pravila i da bi je sada mrčili kao svoj halifat.
Danas ta djeca, ni kriva ni dužna, voze Audi A8. A ja, čiji je stari pravio državu Mercedesa starog 30 godina.
Ko je napravio državu ovdje? Kako sada stvari stoje u Arabiji, napravili su je sinovi koji su obilazili metropole popločane zlatom. Takvi isti sinovi bi je pravili i danas.

Jao, kakvu bi je oni tek napravili...

2 komentara:

  1. Nema sumnje da je velikoSrpska ideologija imala na umu podjelu drzave Bosne i Hercegovine ali u isto vrijeme je imala na umu da pobije i etnicki ocisti BiH od Muslimana.Dakle gdje god Srpska vojska krocila imamo na stotine masovnih grobnica.Dakle koga je branio Bosnjak Musliman ?drzavu?Nedvojbeno da ali u biti on je cuvao svoju glavu jer ispred sebe je imao horde koje mu zele skinuti glavu pod svaku cijenu.I svaki normalan Musliman treba zagovarati uvođenje vojnog roka.Da se to vise nikada ne ponovi.Sramota je sto se toga sjetio neki tamo kako vi kazete Saudijac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, velikosrpska ideologija je osnovni pokretač ratova devedesetih, koja je imala za cilj uništavanje drugih. Koliko se sjećam, na prvim izborima MBO (muslimanska bošnjačka organizacija) je pobijeđena od umjerene Izetbegovićeve inicijative, koja je kao glavnu platformu imala cjelovitu i jedinstvenu BH. Dakle, odbrana zemlje u prvim godinama je bila na toj osnovi (gore pomenuta imena - Jovan Divjak i Dragan Vikić nisu izmišljena).
      Ne umanjujući značaj svih boraca u tim godinama, istakao sam samo onaj period kad smo bili najranjiviji. Period poslije islamizacije Armije je u kontekstu vojnog roka nebitna, jer je tada vojna obuka tekla u skladu sa novodržavnim odredbama.
      Mene, care, iskreno više brinu domaći i unutrašnji razdirači zemlje - oni koji je sada dijele, zbog svoje koristi, u ime svojih naroda. Vojska (koju imamo) služi za odbranu od strane vojske, koja danas nije problem. Više bih se obradovao zakonima o sudskom gonjenju svih onih koji rade na podjeli Bosne, govoru mržnje i isticanjem fašističkih simbola. To su današnji neprijatelji i njih niko ne shvata ozbiljno, tako ni saudijac.
      Još jednu stvar ne shvata naš saudijac, a to je da smo zemlja pred bankrotom, zemlja sa preskupom birokratijom i neizvjesnom budućnosti. Tuđe armije nam nisu na granicama, nego su unutar granica i sa njima se moramo boriti.
      Uzdravlje!

      Izbriši