1.8.13

Sveto slovo "M"

1. Goca je prodavao Maršala, jer je dobio posao negdje daleko. Nije bio skup, pa se lova odvajala od svirki, malo po malo, na onaj jaranski način ratiranja bez kamata. Lampaš, jak i moćan, pravio je od jamahinog RBXa pravo dobru bas gitaru. I glasnu. Bas je lijepio na šestici i nikad se nije ozvučavao na razglas. I nikad se nije dovoljno humanizirao sa ljudskim mogućnostima nošenja; jednom me je zalijepio za zid na kraju stepenica na ulazu u "Našu djecu". Sedam dana nakon toga je prodat.
Prije dvije godine kupio sam malog Maršala MB 30, dovoljno za "po kući" i za žive svirke. Dovoljno je skroman da se postavi na kućnu stolicu za klavir, bez namjere da joj uništi podguzje i da uđe u gepek tadašnjeg Forda Ka, a opet dovoljno karakteran da se takmiči sa vedranovim bubnjem ili sada sa orkestrom od šest ljudi. Maršal je dobar drug, a dobrih drugova teško je naći.
2. Kad sam dobio posao nastavnika u školi, prva investicija je bila kupovina dobre bas gitare. Mjuzikmena nema nigdje; jedna radnja u Beogradu, sljedeća je u Beču. A kada se i ponudi mogućnost da ga uzmete, u obzir dođe i računica da za jednog Stingreja možete uzeti golfa dvicu. Očuvanog. Računica je komplikovana dok se barata brojevima, a sasvim drugačija kad se ta gitara uzme u ruke. Svaka krajnica, kugla i ostali dijelovi pomenutog golfa vrijede tog komada drveta koji svira. Mjuzikmen je dobar drug, a takve je teško naći.
3. Nakon Forda Ka u avliju je uletio Mercedes 190D. Majstor ga je pogledao i lijepo mi rekao da kod njega neću dolaziti više često. Da se razumijemo, problem kvarova na autima je stvar gubljenja vremena i novca. A ovim slovom M to se više ne događa, ne ureklo se dabogda. Mercedes je dobar drug, a dobrih drugova teško je naći.
3M - valjda svako ima svoje slovo. Isprepleteno u moru sitnica i krupnijih stvari koje su tu. Stvari koje su tu da slušaju i daju sve od sebe kad trebaju. Meni je "M" dobar drug, a dobrih je teško naći.


1 komentar: