16.1.14

Trigger - i on je poznavao Marlene

Postoje glumci koje prepoznajete po jednoj ulozi. Drug mi je jutros poslao kratku poruku: "Umro Trigger".

Dvojica od mnogih koji su poznavali Marlin
Američki humor je brz, nakaradan i poslovičan. Jednom sam seriju "Will and Grace" pokušao gledati sa smanjenim tonom da izbjegnem sinkronizaciju smijeha koja se naknadno montira. Odgovorno tvrdim da američka serija bez publike koja označava mjesta koja su smiješna, jednostavno nije smiješna. Serija se svede na nervozno hodanje i brbljanje likova, bez realnih i uzročno - posljedičnih razloga njihovih nervoza. "Only fools and horses" nisu te.
Njihov humor ne ide u krajnosti, drži se zacrtane forme i cilja. U "Mućkama" (nikad mi neće biti jasno odakle ovakav prevod serije) prati se normalan život, sa normalnim životnim okolnostima i normalnim likovima koje možete prepoznati oko sebe. Sa američkim serijama se nikada nisam mogao identifikovati - nijednog lika nisam poznavao. "Mućke" su prepune ljudi koje poznajem na ulici, na poslu ili u svojoj familliji. Otuda fasciniranost Salivenom i njegovim idejama, likovima i glumcima iz "Mućki" koja traje finih pet godina (otkako je kompletna filmografija na internetu).
Triger je dosta nebitnan lik u društvenoj hijerarhiji, zato je i jedini imao mogućnost da tone beskonačnost ljudske gluposti. To je radio maestralno; upadice su mu pajtonovske, sa tonama humora o njegovom ograničenom intelektu i tužnoj sudbini (otac mu je otišao dvije godine prije njegovog rođenja). Sama činjenica da je treći najfrekventniji lik u seriji čini od njega lika bez kojeg serija ne bi bila to što jeste. Pojavljuje se u prvoj epizodi (1981.) i tu je cijelo vrijeme (1991.), uz pojavljivanje u specijalnim epizodama poslije zvaničnog završetka serije.
Da bi mu istakao važnost i poljuljao Bojsijevu nadmenu pojavu, Saliven mu je u epizodi sa partijom pokera dao priliku da izgovori: "Da, svi su poznavali Marlin". Eto, i Triger je poznavao Marlin, kao i svi ostali likovi. Dovoljno za ravnopravno mjesto u jednoj od najboljih serija ikad.

Nema komentara:

Objavi komentar