17.1.14

Avdić - Budimir - ko je šta rekao

Nedavno je Rambo Amadeus gostovao na srbijanskom Pinku. U program se uključila gospođa koja je cinično i ozbiljno konstatovala da Rambo svojim rječnikom (nekoliko puta je upotrijebio izraz "jebiga") nije zaslužio medijski prostor na eminentnoj televiziji kao što je TV Pink.
Rambo joj je rekao da se vara ako misli da se ljudski neukus nalazi tamo gdje se priča vulgarno, te da se on često krije upravo tamo gdje su lijepe riječi. (Taj razgovor na snimku se vodi od 20:00 min).
Kod dolje postavljenog razgovora između uhapšenog kriminalca Živka i uposlenika Federalne Televizije koji učestvuje u kreiranju programa (namjerno izbjegavam termin "novinar") jasno mi se ističe pravilna upotreba glagola "rekao". Oblik "reko" je česta pojava kod nas, čak i u akademskim krugovima naročito kada se vode obični razgovori.
Iz snimka razgovora može se primjetiti distanca Živka prema Malom i ona traje sve do pomena zgodne voditeljice koja je nekad ranije ugostila ovog državnog kriminalca. Kad su spomenuli voditeljicu konačno je i ta barijera pukla i obojica su se pokazali u vrlo opuštenom svjetlu - Živko kao stari prostak, Mali sa Federalne kao uspješnik u misiji lizanja guzice. Ipak se i u tom kontekstu primjećuje da Živko pravilno izgovara "lijepa", čime se više od pola populacije zemlje ne bi moglo pohvaliti.

Jedan rekao, drugi slušao
Živkov životopis, sudski procesi, rad na obustavi isplata korisnicima federalnog budžeta, ucjene i podmićivanja, samo su neke od poznatih priča za one koji prate političku lakrdiju naše zemlje. Ono što čini čovjeka ovog profila je njegova gotovo savršena upotreba jezika, na kojoj mu i ja malčice zavidim. Rambo bi trebao puno više, jel?
Procjena ljudske vrijednosti u ovom slučaju je nezavisna od upotrebe određenih "bezobrazluka" u jeziku. Živkova ljudska vrijednost je obrnuto proporcionalna auditivnom imidžu kojeg čujemo kod njega. Nije bitno šta je ko reko ili rekao. Postoje sudije i tužioci koji vrednuju ljudsku i poslovnu kvalitetu.
Rambo je opet bio u pravu. Jebiga.

Nema komentara:

Objavi komentar