23.7.16

Sarajevska samba u Loparu





Budući da duga pješčana Rajska plaža u manjoj verziji neodoljivo podsjeća na svjetski poznatu, brazilsku Copacabanu, činilo se idealnim loparski pijesak "oživjeti" daškom izvornog brazilskog plesa - sambe. Tako je u Loparu nastao Festival sambe koji okuplja mnoštvo samba skupina iz raznih zemalja s kostimiranim sviračima i plesačicama.



 Odlična muzika s upečatljivom plesnom koreografijom, te vrhunska gastronomska i ugostiteljska ponuda okupljaju na Rajskoj plaži i po nekoliko hiljada posjetitelja, pa zabava na pijesku uz veseli ritam sambe potraje i do ranih jutarnjih sati. 




Među redovnim učesnicima Fesitvala sambe je i atrakcija iz Bosne i Hercegovine, grupa energičnih momaka poznata kao Sarajevo Drum Orchestra. Ovaj perkusionistički bend, koji egzistira decenijama i svojim bitovima razveseljava i oduševljava publiku širom regiona, već treći put je odličnim performansom uspio animirati i rasplesati goste i domaćine Lopara. 




Pored plesnih ritmova sambe, publiku su zabavljali i izvođači Capoeire, afro-brazilske umjetničke forme koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa.





FOTO: S.Učanbarlić / uslikaj.me



Nema komentara:

Objavi komentar