18.5.16

The Last Shadow Puppets - Everything You've come to expect (2016.)

Alex i Miles su snimali prije osam godina u vremenu dok su Arctic Monkeys bili samo perspektivan britanski bend. Danas AM su jedan od najpoznatijih svjetskih bendova, Alex je jedan od najplodnijih rok autora i TLSP je još samo jedan od primjera kako su najveće zvijezde ustvari sasvim obični hedonisti koji žive za muziku.


Miles Kane nije ni dorastao Alexu, ali biće da mu je dobar izduvni ventil od pritiska diskografskih kuća i koncertnih aktivnosti nakon albuma AM. S druge strane Alex je Milesu dobar drug sa kojim može raditi šta hoće. Gledajući ih zajedno vidi se da su se našli tačno između - Miles kao prava rok zvijezda koji voli pošmrkat, privest nešto i Alex kao kreativac zarobljen u moru koncerata i sličnih nametnutih obaveza. Zajedno im je super - rade šta vole (pogledajte spot za Bad Habit), a nemaju nikakvu obavezu ni prema kome.


Šta su nam dali? O Alexu ne treba puno trošiti riječi. Jedan od najboljih slikara u stihovima, posmatrač sebe u svijetu žena, bez teških misli i dovoljno emotivan da možemo da osjetimo kako se osjeća. Od prvog albuma Arctic Monkeysa do AMa osjećala se zrelost i dječačka naivnost, ozbiljnost i neobaveznost posvećenosti muzičkom poslu (kad mi neko kaže za muziku da je pos'o hoće mi nešto bit') i sklonost ka izražavanju svojih ideja bez obzira na zahtjeve tržišta. Ovo najbolje možete čuti na Dracula Teeth i Aviation.


Jedan faktor je ostao u drugom planu - Owen Pallet. Kanadski violinsta i orkestrator ukrasio je album elementima Moricconeovskog slikanja na zadate ramove. Ne tako oštro i sveprisutno, nego dovoljno da običnim slušaocima može predstaviti kao ozbiljna priča. Uradio je odličan posao, napravio TLSPu strašan album.

Owen Pallet
Miles? Dobar je jer se druži sa Alexom. Na cijelom albumu njegov pečat se čuje samo na Bad Habits, dok su mu ostali nezanimljivi i neupečatljivi. The Last Shadow Puppets će zauvijek biti Alexov projekat sa strane u kojem Miles pokupi dio love da i dalje šmrče i privodi.


Nema komentara:

Objavi komentar